Advertising
Zakumaj.pl

Dlaczego warto jeść pietruszkę?

Opiekun artykułu: figurniak
Dlaczego warto jeść pietruszkę?

Dlaczego warto jeść pietruszkę?

Pietruszka to warzywo bardzo popularne w Polsce, ale niestety niedoceniane na naszych kuchennych stołach. Zdecydowanie dużo chętniej używamy marchewki, a pietruszkę co najwyżej wrzucamy do wywaru z mięsa, aby wyostrzyć jego smak. Warto jednak wprowadzić pietruszkę oraz natkę pietruszki do naszej codziennej diety. Ten artykuł pokaże ci, jakie zalety ma to warzywo oraz do jakich potraw można je dodawać.

Advertising
Advertising
  • Minerały i witaminy

    W pietruszce ukryte są takie minerały, jak żelazo, wapń, magnez i potas. Poza tym jest bogatym źródłem witaminy C oraz kwasu foliowego. Powinny ją jeść osoby mające problem z odpornością i anemią.

  • Dolegliwości kobiece

    Dolegliwości kobiece

    Pietruszka pomaga kobietom podczas miesiączki. Łagodzi ich bóle menstruacyjne i przynosi w tym okresie ulgę. Sprawdzi się także dla tych kobiet, które mają problem z regularnością cyklu miesiączkowego, gdyż warzywo to wywołuje krwawienie.

  • Układ moczowy

    Pietruszka to idealne warzywo dla osób, które cierpią na dolegliwości układu moczowego. Poprawia pracę nerek i działa moczopędnie. Dodatkowo, pomaga w leczeniu infekcji tego właśnie układu.

  • Świeży oddech

    Warzywo to, spożywane codziennie, pomaga w odświeżeniu oddechu. Warto także zjeść pietruszkę zaraz po spożyciu potrawy z czosnkiem, wówczas zamaskuje jego nieprzyjemny zapach.

  • Trawienie

    Pietruszka jest również niezastąpiona dla osób, które chcą poprawić swoje trawienie. Pomoże na wszystkie nieprzyjemne dolegliwości układu pokarmowego, jak chociażby zaparcia. Powinny spożywać ją wszystkie osoby, które mają problem z zatrzymywaniem się wody w organizmie. Wystarczy codziennie siekaną łyżkę natki pietruszki dodać do obiadu albo na kanapki, aby zadziałała znacznie lepiej niż apteczne suplementy.

  • Gdzie przemycić pietruszkę?

    Gdzie przemycić pietruszkę?

    Warto dodać natkę pietruszki do wody, wówczas wspomoże ona nasz metabolizm.
    * Pietruszka doskonale smakuje z zupami, zwłaszcza rosołem i tymi na bazie mieszanki warzyw.
    * Idealnie komponuje się ze smażonymi i pieczonymi rybami. Polej je sokiem z cytryną i posyp natką pietruszki.
    * Korzeń pietruszki może być bazą surówek.
    * Zamiast koperku możesz użyć natki pietruszki do posypania obiadowych ziemniaków.
    * Dobrze nadaje się do dressingu z oliwy z oliwek.

Popularne tagi
  • objadanie się
  • jakie informacje zawiera etykieta produktu
  • wzrost
  • wzmocnienie
  • pot
  • szarłat
  • brzuch
  • nerki
  • duszenie
  • marsz
  • zastosowanie szczawiu
  • pielęgnacja stawów
  • olej
  • głód
  • związki białkowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising