Advertising
Zakumaj.pl

Ciekawe przepisy na smaczny dip

Opiekun artykułu: evra
Ciekawe przepisy na smaczny dip

Ciekawe przepisy na smaczny dip

Dobry dip, czyli gęsty, zimny, wyrazisty sos, może urozmaicić wszystkie potrawy oraz przekąski, które podaje się na przyjęciach i spotkaniach ze znajomymi. W zależności od własnych upodobań oraz rodzaju przekąsek, można wykonać inny dip. Oto kilka przepisów, które sprawią, że smaczny dodatek stanie się stałym elementem na stole.

Advertising
Advertising
  • Dip czosnkowy

    Dip czosnkowy

    Czosnek ma bardzo wyrazisty smak oraz zapach, dlatego jest bardzo dobrym składnikiem dipów oraz innych sosów. Do tego jest bardzo prosty do przygotowania. Potrzebne jest do tego:
    * 6 łyżek majonezu,
    * 6 łyżek śmietany,
    * 3 ząbki czosnku.
    Majonez i śmietanę wymieszać dokładnie w miseczce albo w kubku. Czosnek obrać z delikatnej łupinki, przemyć, po czym zgnieść w prasce i dodać do mieszanki majonezowej. Wymieszać bardzo dokładnie. Jeśli lubi się pikantniejszy smak, można użyć więcej ząbków. Dobrze sprawdza się do potraw z grilla.

  • Dip pomidorowy

    Dip pomidorowy

    Smacznym dipem jest również dip pomidorowy, który sprawdza się do krakersów oraz innych chrupiących przekąsek. Żeby go wykonać, potrzebne jest:
    * 200 g serka homogenizowanego,
    * 100 g jogurtu naturalnego,
    * 50 g koncentratu pomidorowego,
    * 1 ząbek czosnku,
    * 1 pęczek koperku,
    * 3 kropli sosu chili,
    * pieprz,
    * sól.
    Koperek posiekać na drobne kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić do blendera i dodać wszystkie składniki płynne. Zmiksować do osiągnięcia gładkiej konsystencji, po czym przelać do niewielkich miseczek i podawać.

  • Dip musztardowy

    Dip musztardowy

    Do przekąsek mięsnych bardzo dobrze nadaje się dip o smaku musztardowym. Może mieć delikatny, lekko pikantny smak. Do jego wykonania potrzebne jest:
    * 5 łyżek jogurtu naturalnego,
    * 4 łyżki musztardy,
    * 3 łyżki majonezu,
    * 1 łyżka ketchupu,
    * 1/2 cytryny.
    Musztardę przełożyć do miski, po czym wymieszać ją z majonezem, ketchupem i jogurtem naturalnym. Zamieszać, po czym wycisnąć do miski sok z cytryny i ponownie wymieszać całość. Podawać w niewielkich miseczkach.

Popularne tagi
  • imbir mielony
  • zalety sosu czosnkowego
  • dodatek do jedzenia
  • korzeń imbiru
  • pietruszka suszona
  • przepis na sos z karczochów i szpinaku
  • sałatka grecka
  • pasta na kanapki
  • jalapeno
  • danie mięsne
  • przepis na sos marinara
  • składniki na sałatkę
  • butelka szklana
  • wino czerwone
  • wino
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising