Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić aromatyczny sos pomidorowy z bazylią?

Opiekun artykułu: gusztav
Wymagany czas: 15 min.
Jak zrobić aromatyczny sos pomidorowy z bazylią?

Jak zrobić aromatyczny sos pomidorowy z bazylią?

Sos pomidorowy z dodatkiem bazylii jest niezwykle dobrym dodatkiem nie tylko do spaghetti, ale również do innych potraw – pizzy, klopsików, kotletów mielonych. Smakuje znacznie lepiej z ziołami niż bez nich, dlatego warto włączyć go do domowego jadłospisu. Oto podpowiedź, jak go przyrządzić.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzebujesz?

    Jakich składników potrzebujesz?

    Podstawą przygotowania sosu pomidorowego o ziołowym posmaku są przede wszystkim świeże, dobre składniki, czyli:

    * 10 listków bazylii,

    * 2 ząbki czosnku,

    * 1 cebula,

    * 3 łyżki oliwy z oliwek,

    * 0,5 l pomidorów w zalewie,

    * cukier,

    * sól.

    Zamiast pomidorów w zalewie można zakupić 2 puszki pomidorów, które równie dobrze nadadzą się do stworzenia sosu.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Cebulę pozbawić łupinki i posiekać na kosteczkę. Warzywo powinno być dobrze posiekane, gdyż w sosie pomidorowym cebula nie musi się wybijać ani wyglądem, ani smakiem. Oliwę z oliwek wlać na patelnię, podgrzać, dodać cebulę. Można, choć nie jest to konieczne, dodać odrobinę papryki chili.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Jeżeli używa się pomidorów w zalewie, wówczas należy je najpierw zmiksować; jeżeli ma się pomidory w puszce, nie jest to zazwyczaj konieczne, gdyż są one dostatecznie rozdrobnione. Przelać je na patelnię z przysmażoną cebulą. Podgrzewać przez 3 – 5 minut, aż sos będzie bulgotał, na niewielkim ogniu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy pomidory zaczną bulgotać, doprawić je cukrem, solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a przede wszystkim bazylią. Należy ją rozdrobnić na małe kawałki, dodać do sosu i wymieszać dokładnie. Gotować jeszcze przez 2 minuty, a następnie zdjąć z palnika i użyć zgodnie z własnymi chęciami – do spaghetti, do pizzy, do kotlecików mielonych. Sos z pewnością urozmaici każde z tych dań.

Popularne tagi
  • zdrowa przekąska
  • wołowina
  • pasta z papryki i bakłażana
  • przygotowanie sosu czosnkowego
  • przeciwutleniacz
  • pasta
  • przepis na sos alfredo
  • wieprzowina
  • układ odpornościowy
  • sos chimichurri
  • potrawa na ciepło
  • sposób wykonania octu ziołowego
  • papryczka
  • olej smakowy
  • zupa z żółtym serem
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising