Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować dobry sos żurawinowy do mięsa?

Opiekun artykułu: tytus
Jak przygotować dobry sos żurawinowy do mięsa?

Jak przygotować dobry sos żurawinowy do mięsa?

Żurawina jest chętnie jadana jako dodatek do sałatek, do słodkich potraw oraz jako przekąska dla osób dbających o zdrowe odżywianie. Jednak coraz popularniejszy staje się sos żurawinowy, który wcześniej kojarzył się jedynie z amerykańskim Świętem Dziękczynienia. Obecnie trafia na polskie stoły jako doskonały dodatek do potraw, zwłaszcza mięsnych. Zamiast kupować gotowy, lepiej przygotować go samodzielnie.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Smaczny sos, który będzie cieszył podniebienie każdego, musi być wykonany z odpowiednich składników – świeżych, dobrych i pachnących. Wśród nich powinny znaleźć się:
    * 1/2 kg żurawin,
    * 1/2 szklanki soku pomarańczowego,
    * 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
    * 1 łyżeczka tymianku,
    * 1 łyżeczka soli,
    * 1 łyżeczka cząbru,
    * 1 łyżka świeżego imbiru,
    * 1,5 łyżki miodu.
    W przypadku żurawiny można zdecydować się zarówno na świeżą, jak i na mrożoną, w zależności od dostępności.

  • Krok pierwszy

    Żurawinę należy przesypać do garnka. Powinien mieć grube dno, żeby nie doszło do przypalenia się ani sosu, ani garnka.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Przygotowany imbir obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o średnich oczkach albo pokroić w drobne kawałeczki. Dodać do żurawiny, a następnie wsypać cukier, wlać sok pomarańczowy i wymieszać drewnianą łyżką.Całość gotować na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez 40 – 50 minut, aż do momentu kiedy żurawina zmięknie i rozpadnie się.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy żurawina zmięknie, dodać do sosu przyprawy: tymianek, cząber, sól oraz miód. Nadal gotować, chociaż już bez używania przykrywki, dzięki czemu nadmiar płynu odparuje z sosu.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Jeśli w garnku zostało już niewiele płynu i sos jest gęsty, wówczas można uznać, że jest gotowy. Jeśli nie chce się go używać od razu, trzeba przechowywać go w szczelnie zamkniętych słoiczkach. Można również wykorzystać go od razu, podając do dań mięsnych. Doskonale sprawdza się jako dodatek do indyka, kurczaka, pieczeni, jak również jako urozmaicenie klopsów w panierce.

Popularne tagi
  • ketchup
  • śmietana kremówka
  • grzyby marynowane
  • kuchnia francuska
  • przepis na sos czosnkowy
  • imbir mielony
  • butelka szklana
  • ziarna sezamu
  • sos do pizzy
  • przepis na spaghetti z awokado
  • wino czerwone
  • zdrowe odżywianie
  • duszone warzywa
  • wędlina
  • ziele
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising