Advertising
Zakumaj.pl

Wykwintny deser – mus gruszkowy z białą czekoladą

Opiekun artykułu: looklike
Wykwintny deser – mus gruszkowy z białą czekoladą

Wykwintny deser – mus gruszkowy z białą czekoladą

Gruszka to niezwykle pyszny, soczysty owoc. Potrafi być niezwykle słodka, zastępując tym samym typowe słodycze. Co więcej, nadaje się bardzo dobrze do wykonywania różnego rodzaju deserów z dodatkami. Na upalny dzień najlepszym rozwiązaniem będzie mus gruszkowy, który urozmaici letnie popołudnie słodkim smakiem.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne produkty

    Niezbędne produkty

    Żeby przyrządzić pyszny mus, potrzebny będzie zestaw odpowiednich produktów spożywczych. Wśród nich powinny znaleźć się:
    * 2 duże gruszki,
    * 2 łyżki cukru,
    * 3 łyżki nalewki gruszkowej,
    * 1 łyżeczka żelatyny,
    * 1/4 łyżeczki cynamonu,
    * 1/2 szklanki śmietany kremówki,
    * 1/2 tabliczki czekolady białej,
    * szczypta kardamonu,
    * kawałki gruszki do dekoracji.
    Przydadzą się również wysokie szklanki, w których mus będzie prezentował się bardzo apetycznie.

  • Krok pierwszy

    Gruszki umyć. Obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach prosto do miski. Jeśli planuje się uraczenie musem większą ilość gości, wówczas należy przygotować więcej owoców.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Starte gruszki posypać cukrem oraz polać nalewką gruszkową. Dodać cynamon oraz kardamon. Z kardamonu można zrezygnować, jeśli nie jest się jego wielkim fanem. Zamiast niego można wtedy dodać 1 łyżeczkę cukru waniliowego.Gruszki z dodatkami przełożyć do garnka. Włączyć mały ogień i dusić, mieszając co 5 minut. Wsypać żelatynę i podgrzewać aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Gdy do tego dojdzie, zamieszać jeszcze raz, po czym zdjąć ognia i przestudzić.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Zimną kremówkę ubić na puszystą pianę. Połączyć z gruszkami i dobrze wymieszać, najlepiej przy pomocy silikonowej łyżki. Całość odstawić do lodówki na 5 – 7 minut. W tym czasie posiekać drobno białą czekoladę.Po schłodzeniu przekładać mus do wysokich szklanek. Obficie posypać czekoladą. Ponownie chłodzić w lodówce, tym razem przez 30 minut. Przed podaniem ozdobić kawałkami gruszki albo dowolnymi, kandyzowanymi owocami, np. wiśniami. Smacznego.

Popularne tagi
  • mus żurawinowy
  • forma silikonowa
  • mrożony deser
  • lody czekoladowe
  • masło solone
  • danie z grilla
  • sposób podania owoców
  • sok z limonki
  • przepis na tartę z arbuza
  • kwaśna śmietana
  • matka
  • mango
  • orzechy włoskie
  • przekąska
  • wino czerwone
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising