Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić smaczny mus orzechowo-żurawinowy?

Opiekun artykułu: budrys
Jak zrobić smaczny mus orzechowo-żurawinowy?

Jak zrobić smaczny mus orzechowo-żurawinowy?

Mus owocowy to bardzo dobry deser, lekki, słodki i smaczny. Jest jadany rzadko, jednak od czasu do czasu warto go wykonać, zwłaszcza jesienią, kiedy popołudnia zachęcają do pozostania w domu i gotowania. Dobrze jest wykorzystać również typowe dla jesieni składniki – orzechy oraz żurawinę – których połączenie może okazać się zaskakująco dobre.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Przygotowanie pysznego musu nie musi być czasochłonne. Jeśli posiada się niezbędne składniki, można szybko otrzymać dobry podwieczorek. Wśród niezbędnych produktów potrzebne są:
    * 1,25 szklanki mąki,
    * 1 szklanka orzechów włoskich,
    * 2/3 szklanki cukru pudru,
    * 1 żółtko,
    * 115 g masła,
    * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 2 szklanki wody,* 3-4 łyżki kaszy manny,
    * 4 łyżki cukru,
    * 1 opakowanie cukru waniliowego,
    * 250 g żurawiny,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Na początku należy przygotować spód do musu, bazujący na orzechach włoskich. W tym celu niezbędne jest zmieszanie ze sobą posiekanych włoskich orzechów, proszku do pieczenia oraz soli. Dodać mąkę.W osobnej misce utrzeć razem masło, cukier puder oraz żółtko. Kiedy masa będzie już puszysta, wsypać do niej mieszankę mączno-orzechową. Wyrobić. Owinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 15 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po lekkim zmrożeniu ciasta wyjąć je z lodówki i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Przy pomocy szklanki wyciąć okrągłe placuszki. Układać je na blasze do pieczenia, a gdy się zapełni, włożyć do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza na 12 minut. Ostudzić po upieczeniu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Żurawinę dokładnie umyć i rozdrobnić widelcem. Wodę przelać do garnka. Zagotować i dodać kaszę manną wymieszaną z 1 – 2 łyżkami wody. Gotować kaszę przez 10 minut, cały czas mieszając, żeby nie doszło do przypalenia. Po zdjęciu z ognia dodać cukier oraz żurawinę, a następnie miksować blenderem aż do uzyskania jednolitej masy.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gotowy mus kłaść na spody orzechowe, formując z niego półokrągły kształt. Zaraz po wykonaniu tego włożyć deser na 1,5 godziny do lodówki. Gdy czas minie, można zabrać się do jedzenia musu. Dla smaku warto polać go sosem orzechowym.

Popularne tagi
  • wiórki czekoladowe
  • blender
  • syrop z agawy
  • dynia
  • margaryna
  • tarta
  • kwaśna śmietana
  • galaretka karmelowa
  • przepis na chipsy bananowe
  • truskawki mrożone
  • lemon curd
  • jabłko
  • ochłodzenie
  • tarta arbuzowa
  • polewa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising