Zakumaj.pl

Doskonałe grillowane żeberka – jak je przyrządzić?

Wymagany czas: 35 min.
Doskonałe grillowane żeberka – jak je przyrządzić?

Nie każdy jest wielbicielem żeberek. Mają one zaskakująco mało zwolenników w porównaniu do grillowanej kiełbasy lub skrzydełek. Często wynika to nie z awersji do smaku, lecz z braku umiejętności poprawnego przygotowania potrawy. Wraz z nadejściem sezonu grillowego można rozpocząć naukę doprawiania oraz przyrządzania nowych dań – niech jednym z nich będą żeberka. Z pewnością żeberka z rusztu będą chętniej wybierane niż zwykłe. Oto podpowiedź, jak je zrobić.

  • Jakie składniki spożywcze są niezbędne?

    Jakie składniki spożywcze są niezbędne?

    Aby żeberka z grilla były wyśmienite, niezbędne jest przygotowanie dobrych i świeżych składników spożywczych, w tym:

    * 1 kg żeberek wieprzowych,

    * 1 cebuli,

    * 1/2 cytryny,

    * 3 łyżek koncentratu pomidorowego,

    * 2 łyżek miodu płynnego,

    * papryki ostrej mielonej,

    * imbiru mielonego,

    * pieprzu,

    * soli,

    * oleju.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Żeberka dokładnie opłukać pod zimną wodą, oczyszczając ze zbędnych elementów. Pozwolić mięsu lekko obeschnąć, a następnie pokroić na 4 części. Po przekrojeniu można odstawić do całkowitego wyschnięcia z wody. Należy przy tym zadbać o czystość otoczenia, w którym pozostawia się mięso.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do miseczki przełożyć koncentrat pomidorowy. Dodać miód i wymieszać. Cebulę obrać z łupinki i bardzo drobno posiekać, po czym wrzucić do miseczki. Doprawić papryką, imbirem, pieprzem, solą. Z połówki cytryny wycisnąć jak najwięcej soku i przelać go do koncentratu razem z 2 łyżkami oliwy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się ze sobą.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gotową marynatą posmarować całe żeberka, najlepiej używając do tego szerokiego pędzelka. Posmarowane marynatą żeberka odkładać na duży talerz, a następnie wstawić na 2 godziny do lodówki, aby mięso nabrało odpowiedniego smaku oraz aromatu. Po upływie wyznaczonego czasu wyjąć mięso i kłaść je od razu na rozgrzany ruszt grilla. Jeśli na żeberkach osiadło dużo marynaty, jej nadmiar należy zdjąć. Smażyć mięso przez 15 minut, raz po raz obracając, żeby było dobrze usmażone i zarumienione z każdej strony.Podawać od razu po zdjęciu z grilla ze świeżą surówką z kapusty albo chlebem. Dzięki marynacie żeberka będą miały delikatny, lekko słodkawy smak. Warto spróbować!