Advertising
Zakumaj.pl

Ciekawy sposób na grillowaną gruszkę z serem pleśniowym

Opiekun artykułu: nataliam
Wymagany czas: 25 min.
Ciekawy sposób na grillowaną gruszkę z serem pleśniowym

Ciekawy sposób na grillowaną gruszkę z serem pleśniowym

Grillowane warzywa to już standardowe danie w czasie biesiady z grillem w roli głównej. Owoce przygotowuje się rzadziej, chociaż przypieczone, ciepłe, również są pyszne. Ze względu na nadchodzący powoli sezon na soczyste gruszki dobrze jest wybrać właśnie je jako element posiłku na świeżym powietrzu. Szczególnie dobrze grillowane gruszki z dodatkami sprawdzą się w czasie ogrodowego przyjęcia.

Advertising
Advertising
Warto zapamiętać:

Zamiast sera pleśniowego z powodzeniem można wykorzystać ser żółty.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie pysznych gruszek z rusztu będzie bardzo proste, jeżeli wcześniej przygotuje się odpowiednie składniki, wśród których musi znaleźć się:

    * 6 gruszek,

    * 200 g sera pleśniowego,

    * 1/2 szklanki posiekanych migdałów,

    * 1/3 szklanki cukru brązowego,

    * 1 łyżka oliwy z oliwek,

    * miód.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie gruszki dokładnie umyć. Można, ale nie trzeba, obrać je ze skórki. Przekroić na pół i z każdej części wydrążyć gniazdo nasienne, pozostawiając niewielką dziurkę. Wszystkie kawałki należy położyć na rozgrzanym grillu, smażąc je płaską częścią do dołu przez 3 – 4 minuty. Jeżeli korzysta się z elektrycznego grilla, dobrze jest posmarować go wcześniej niewielką ilością oliwy z oliwek.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W czasie gdy gruszki się grillują, połączyć w miseczce cukier z posiekanymi migdałami. Przewrócić gruszki płaską stroną do góry. Zagłębienie w każdej z nich wypełnić mieszanką migdałowo-cukrową. Następnie każdą gruszkę ozdobić plasterkiem sera pleśniowego, tak aby zakryć dziurkę z nadzieniem.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gruszkę trzymać na ruszcie aż do momentu rozpuszczenia się sera. Zdjąć wszystkie kawałki i podawać od razu albo dodatkowo polać deser miodem, żeby był jeszcze słodszy. Owoc z nadzieniem jest doskonałym sposobem na urozmaicenie biesiady pod gołym niebem, zwłaszcza że łączy w sobie specyficzny smak sera oraz słodycze.

Popularne tagi
  • przepis na grillowane skrzydełka
  • grillowany kurczak z nutellą
  • ocet balsamiczny
  • cheeseburger
  • pieczywo
  • zasady grillowania
  • gotowanie
  • ketchup
  • dietetyczne grillowanie
  • kukurydza z grilla
  • sezam
  • pierś z kurczaka
  • pianki marshmallow
  • ser
  • przekąska
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising