Jak grillować bezpiecznie?

Jak grillować bezpiecznie?
Grillowanie to nie tylko pyszne jedzenie i przyjemność płynąca z posiłku na świeżym powietrzu oraz doglądania dochodzących na ruszcie potraw. To przede wszystkim konieczność rozpalenia ognia i obcowania ze sprzętem, który nieodpowiednio użyty może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Żeby uniknąć konieczności sięgania po apteczkę pierwszej pomocy, dobrze jest zapoznać się z zasadami bezpiecznego grillowania.
- Ustawienie grilla  - Przed rozpaleniem grilla, a nawet jeszcze przed włożeniem do niego podpałki należy ustawić go na stabilnym podłożu. Jeżeli ma się ogródek z wyłożonym płytkami miejscem dla grilla, nie stanowi to problemu. Grillując na świeżym powietrzu na łące, warto znaleźć najbardziej ubite miejsce, na którym sprzęt nie będzie się kiwał. 
- Podpałka- Przed położeniem podpałki dobrze jest wyłożyć palenisko folią aluminiową, ułatwi to późniejsze sprzątanie. Na folii ułożyć podpałkę z dowolnego materiału. Można użyć węgla drzewnego, brykietu, szczap drzew liściastych, a dla łatwiejszego rozpalania – podpałki płynnej. Warstwa gotowa do rozpalenia powinna mieć 10 centymetrów grubości. Jednocześnie trzeba pamiętać, że nie wolno używać do rozpalania łatwopalnych płynów, m.in. denaturatu, nafty lub benzyny. 
- Rozpalanie ognia- Żeby bezpiecznie rozpalić ogień, należy użyć długich zapałek, przeznaczonych specjalnie do rozpalania grilla, lub zapalarki. Trzeba pamiętać, że nie stawia się rusztu z mięsem od razu po wznieceniu ognia. Należy poczekać, aż ułożony w palenisku węgiel zacznie się żarzyć, a nie buchać ogniem. 
- Odpowiednie mięso  - Mięso przygotowane do pieczenia nie powinno być przesadnie tłuste. Topiący się pod wpływem ciepła tłuszcz mógłby skapywać do żaru i sprawić, że przypiekałby mięso albo doprowadził do zgaśnięcia paleniska. Jeżeli mięso do grillowania było przygotowane w marynacie, należy otrząsnąć je z jej nadmiaru, a najlepiej grillować na tacce aluminiowej, która jednocześnie zabezpiecza zarówno żar, jak i mięso. 
- Przechowywanie jedzenia  - Przed położeniem jedzenia na ruszt należy przechowywać produkty w niskich temperaturach, dotyczy to przede wszystkim mięsa oraz ryb. Najlepiej nadaje się do tego lodówka turystyczna. Z kolei warzywa do grillowania powinny być przenoszone i przechowywane w pudełkach plastikowych z pokrywkami. Należy również pamiętać, że potrawy, która została już upieczona, nie wolno kłaść na ruszt po raz drugi. 
- Upieczone mięso  - Bardzo ważne jest zdejmowanie z rusztu potraw, które są dokładnie upieczone, a nie surowe. Żeby przekonać się, w jakim stanie jest mięso, wystarczy nakłuć je patyczkiem do szaszłyków albo widelcem. Jeżeli po nakłuciu pojawi się biały sos, oznacza to, że mięso jest gotowe. Warto pamiętać również o kładzeniu mięsa upieczonego oddzielnie od surowego. 


















