Advertising
Zakumaj.pl

Jak poprawnie gotować na parze?

Opiekun artykułu: marlenas
Jak poprawnie gotować na parze?

Jak poprawnie gotować na parze?

Wiele mówi się obecnie o zdrowym gotowaniu i przygotowywaniu potraw w taki sposób, aby były jak najbardziej korzystne dla zdrowia. Jednym z najlepszych sposobów na przyrządzenie zdrowej potrawy jest gotowanie na parze. Nie dla wszystkich jest to na początku wymarzona forma jedzenia, jednak z biegiem czasu zaczynają doceniać gotowane tak przysmaki. Jeśli dopiero zaczyna się przygodę z gotowaniem na parze, warto poznać podstawy takiego gotowania.

Advertising
Advertising
  • Naczynia do gotowania

    Naczynia do gotowania

    Zdecydowanie najlepszym i najwygodniejszym sposobem gotowania na parze jest robienie tego przy użyciu parowaru. Zwiększa to walory smakowe i zmniejsza ryzyko poparzenia się podczas wyjmowania gorących produktów. Jeśli parowar to za duży wydatek, można użyć garnka, sitka i pokrywki.Do garnka należy wlać kilka centymetrów wody i postawić na gazie. Na garnku ułożyć sitko. Gdy woda zacznie parować, można włożyć do sitka dowolne produkty, przykryć i gotować, aż jedzenie będzie gotowe do spożycia.

  • Bez mrożonek

    Do parowaru można włożyć wcześniej zamrożone rzeczy, ale po ich uprzednim rozmrożeniu. Nie wolno wkładać do niego ryby, mięsa, które nadal są zamrożone, ponieważ znajdująca się na nich glazura szybko wypełni zbiornik na soki. Może zalać zarówno parowar, jak i kuchnię, a jedzenie uczynić niesmacznym.

    Wyjątkiem są jedynie mrożone warzywa, których nie trzeba wcześniej rozmrażać, nie zawierają wiele glazury.

  • Dobre warzywa i owoce

    Dobre warzywa i owoce

    Warzywa i owoce, które mają być przygotowywane na parze, powinny mieć nieskazitelną skórkę. Warto przyjrzeć się im już w sklepie. Konieczność taka wynika z faktu, że po ugotowaniu na parze wszystkie niedoskonałości są mocniej widoczne.

  • Wielkość produktów

    Wielkość produktów

    Wkładane do parowaru produkty, szczególnie mięso oraz ryby, powinny być mniej więcej tej samej wielkości. Dzięki temu ugotują się w tym samym czasie i nie dojdzie do sytuacji, kiedy część jest gotowa i już rozmięka, a część nadal potrzebuje czasu na całkowite ugotowanie.

  • Układanie produktów

    Układanie produktów

    Jeśli parowar ma kilka poziomów i gotuje się na wszystkich, wówczas należy pamiętać, żeby na najniższym poziomie układać najmniej elementów. Dzięki temu para będzie mogła swobodnie przepływać po całym urządzeniu i nie dojdzie do niedogotowania się produktów. Jednocześnie, właśnie dolny poziom jest najlepszy do układania na nim produktów spożywczych, które gotują się najdłużej, np. mięsa. Lekko niedogotowane warzywa również są smaczne, a nawet zdrowsze, więc mogą być układane wyżej, niedogotowane mięso nie sprzyja zdrowiu.

Popularne tagi
  • naleśniki z nutellą
  • powidła
  • masło pietruszkowe
  • naczynie do smażenia
  • pietruszka
  • deser z jabłkiem
  • lody z pomidorów
  • przepis na kotlety jajeczne
  • parówka
  • ryż długoziarnisty
  • metody gotowania kaszy
  • przepis na kulki ziemniaczane
  • pieczywo domowej roboty
  • przepis na bułeczki
  • przepis na zupę dyniową
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising