Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na klasyczne brownie

Opiekun artykułu: susanah
Przepis na klasyczne brownie

Przepis na klasyczne brownie

Brownie to charakterystyczne, mocno czekoladowe ciasto, którego nazwa pochodzi od jego koloru. To rodzaj ciężkiego, gliniastego wypieku, który kojarzy się z zakalcem. Moda na brownie przyszła do nas ze Stanów Zjednoczonych. To właśnie tam chętnie piecze się tego typu ciasta, a następnie kroi na dość duże kwadraty i w takiej formie podaje. Wariacji na temat brownie nie brakuje, łącznie z jego wersją robioną z białej czekolady. Poniższy przepis jednak pokaże wam, jak zrobić klasyczne, czekoladowe brownie z niewielką ilością orzechów. Może być ono dla was bazą i zachętą do kulinarnych eksperymentów, ale bez dodatków również smakuje wybornie.

Advertising
Pokaż wszystko »
Advertising
Czego potrzebujesz:

Proporcje na małą blachę (np. 23 x 23):

2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)

kostka masła (200 g)

6 jajek

100 g mąki

50 g orzechów włoskich