Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na klasyczne brownie

Opiekun artykułu: susanah
Przepis na klasyczne brownie

Przepis na klasyczne brownie

Brownie to charakterystyczne, mocno czekoladowe ciasto, którego nazwa pochodzi od jego koloru. To rodzaj ciężkiego, gliniastego wypieku, który kojarzy się z zakalcem. Moda na brownie przyszła do nas ze Stanów Zjednoczonych. To właśnie tam chętnie piecze się tego typu ciasta, a następnie kroi na dość duże kwadraty i w takiej formie podaje. Wariacji na temat brownie nie brakuje, łącznie z jego wersją robioną z białej czekolady. Poniższy przepis jednak pokaże wam, jak zrobić klasyczne, czekoladowe brownie z niewielką ilością orzechów. Może być ono dla was bazą i zachętą do kulinarnych eksperymentów, ale bez dodatków również smakuje wybornie.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Proporcje na małą blachę (np. 23 x 23):

2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)

kostka masła (200 g)

6 jajek

100 g mąki

50 g orzechów włoskich

  • Przygotowanie ciasta

    Przygotowanie ciasta

    Do garnka nalej wodę i wstaw go na ogień. Następnie połóż na nim miskę. Czekoladę pokrusz, masło pokrój i razem włóż do miski – należy dokładnie je rozpuścić w kąpieli wodnej. Mieszaj masło oraz czekoladę aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Potem zdejmij miskę z ognia i odstaw na chwilę do ostygnięcia (masa nie może być gorąca w chwili mieszania z jajkami). Jajka należy ubić, a następnie, nie przestając ubijać, bardzo powoli i stopniowo dorzucać do nich cukier oraz mąkę. Kiedy skończysz ubijanie, wymieszaj delikatnie masę jajeczną z masą czekoladową, dorzuć do nich posiekane włoskie orzechy i ponownie zamieszaj, żeby fragmenty orzechów rozłożyły się równomiernie.

  • Pieczenie

    Przelej ciasto do wyłożonej papierem lub natłuszczonej małej formy i piecz je w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 – 25 minut. Potem pozostaw upieczone brownie do wystygnięcia.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Klasyczne brownie możesz posypać cukrem pudrem albo podać z gałką lodów, bitą śmietaną czy też łyżką kwaśnej konfitury. Smacznego!

Popularne tagi
  • panierowanie
  • rozbijanie jajek
  • paluszki drożdżowe
  • sok z buraków
  • pstrąg w ziołach
  • kasza kuskus
  • kwiat
  • wino białe
  • sposoby gotowania ziemniaków
  • sól
  • ekstrakt z mięty
  • domowa masa marcepanowa
  • święta
  • cięcie cebuli
  • danie obiadowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising