Jak właściwie grillować ziemniaki?

Jak właściwie grillować ziemniaki?
Ziemniaki pieczone w ognisku są przepyszne i wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem. Obecnie mało kto ma możliwość rozpalania ogniska, jednak zawsze pozostaje grill. Grillowane ziemniaki mogą być równie smacznie, a do tego przygotowane na wiele ciekawych sposobów. Poniżej przedstawiamy kilka z nich.
- Ziemniaki z czosnkiem  - Do ziemniaków bardzo dobrze pasują aromatyczne dodatki, w tym czosnek. Żeby przygotować pyszne danie, potrzebne będą: 
 * 5 ziemniaków,
 * 3 ząbki czosnku,
 * 2 cebule średnie,
 * oliwa z oliwek,
 * 4 łyżeczki masła,
 * pieprz,
 * sól.
 Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i pokroić w kostki. Folię aluminiową – na tyle dużą, żeby zmieściła wszystkie kostki ziemniaczane – posmarować cienko oliwą z oliwek. Ułożyć na niej ziemniaki i dodać posiekane ząbki czosnku oraz pokrojoną w plasterki cebulę. Pomiędzy ziemniaki włożyć masło, posypać przyprawami. Zawinąć dobrze folię, tak aby nic nie wypadło. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie i piec 30 minut, przewracając folię co jakiś czas.
- Ziemniaki nadziewane  - Dobrym sposobem na podanie ziemniaków jest przygotowanie ich z farszem. Potrzebne będą do tego: 
 * 4 duże ziemniaki,
 * 30 g parmezanu,
 * 150 g mozzarelli,
 * 2 łyżki musztardy,
 * 3 łyżki śmietany,
 * bazylia,
 * pieprz,
 * sól.
 Ziemniaki dokładnie umyć, po czym zawinąć w folię aluminiową i piec na ruszcie przez 30 minut. Po tym czasie odwinąć z folii i przypiekać jeszcze przez 10 minut. Następnie przekroić je na pół i ostrożnie wydrążyć miąższ. Mozzarellę pokruszyć do miski, parmezan zetrzeć, dodać musztardę, śmietanę, przyprawy i ziemniaczany miąższ. Wszystko dokładnie wymieszać, aż powstanie gęsta, lecz jednolita masa. Wypełnić nią puste miejsca w ziemniakach i jeszcze raz na 5 – 8 minut położyć na ruszcie.
- Ziemniaki ziołowe  - Potrawy z grilla powinny pachnieć ziołami, wtedy jeszcze bardziej chce się je jeść. Aby przygotować takie danie, potrzebne są: 
 * 4 ziemniaki,
 * zioła prowansalskie,
 * pieprz,
 * bazylia,
 * sól,
 * 4 łyżeczki masła.
 Ziemniaki obrać ze skórki, naciąć w poprzek. Posmarować masłem, posypać ziołami, a następnie zawinąć całość w folię. Położyć na ruszcie i piec 30 minut, od czasu do czasu obracając.

















