Advertising
Zakumaj.pl

Jak dobrze roztapiać czekoladę?

Opiekun artykułu: dorka
Jak dobrze roztapiać czekoladę?

Jak dobrze roztapiać czekoladę?

Czekolada jest częstym dodatkiem do wielu deserów. Najczęściej jest to czekolada płynna, roztopiona. Proces topienia powinien być przeprowadzony w określony sposób, żeby nie doprowadzić do jej przypalenia. Aby wiedzieć, jak poprawnie to zrobić, warto przeczytać poniższy artykuł i cieszyć się później doskonałym smakiem czekolady i całego deseru.

Advertising
Advertising
  • Czekolada do topienia

    Czekolada do topienia

    Przed przystąpieniem do topienia należy przygotować odpowiednią czekoladę. Odpowiednią, czyli dobrej jakości, deserową albo półsłodką. Wybrany produkt pokroić albo połamać na mniejsze kawałki. Topienie czekolady w całości jest znacznie bardziej czasochłonne, dlatego lepiej go unikać i siekać na mniejsze fragmenty.

  • Topienie w mikrofalówce

    Topienie w mikrofalówce

    Pierwszym sposobem roztopienia czekolady jest topienie jej w mikrofalówce. W tym celu posiekaną czekoladę należy przełożyć do żaroodpornej miski i włożyć ją do urządzenia. Ustawić mikrofalówkę na 1 minutę i odczekać, zanim się nie podgrzeje. Po tym czasie wyjąć miskę z mikrofalówki, zamieszać czekoladę i włożyć ją ponownie do mikrofalówki, tym razem na 20 sekund. Po tym czasie znowu wymieszać, a następnie ponownie wkładać do mikrofalówki, podgrzewając chwilę. Zakończyć proces, kiedy czekolada będzie całkowicie płynna, bez grudek.

  • Topienie nad parą

    Topienie nad parą

    Popularnym sposobem jest topienie czekolady nad parą, w tzw. kąpieli wodnej. Żeby zastosować ten sposób, trzeba przygotować garnek i wlać do niego kilka centymetrów wody. Postawić tak przygotowane naczynie na piecu. Woda powinna zacząć parować – para powinna być dobrze widoczna.Czekoladę – również połamaną – przełożyć do miski odpornej na ciepło, po czym postawić miskę na garnku, poddając działaniu pary wodnej. Od czasu do czasu zawartość miski należy zamieszać, żeby czekolada szybciej osiągnęła oczekiwaną konsystencję. Roztapianie czekolady na parze nie jest czasochłonne, a bywa łatwiejsze od roztapiania czekolady w mikrofalówce. Nie wymaga to ciągłego wkładania i wyciągania miski, by mieszać słodycze. Trzeba tylko pilnować, żeby nie przesadzić z podgrzaniem słodkiej masy.

  • Wykorzystanie topionej czekolady

    Wykorzystanie topionej czekolady

    Gdy czekolada jest roztopiona, można przejść do jej wykorzystania. Należy zrobić to, póki jest ciepła, gdyż tylko wtedy przyniesie oczekiwane efekty, np. zabarwi ciasto. Czekoladą można ubarwiać czekoladowe wypieki, kremy, masy albo ozdabiać desery z bitej śmietany.

Popularne tagi
  • przygotowanie sosu koperkowego
  • kisiel wiśniowy
  • gotowanie ziemniaków w kwasie
  • zasady ubijania bitej śmietany
  • przepis na smażone kurki
  • krojenie cebuli w piórka
  • mieszanie maku
  • kwiaty w lodzie
  • oszczędność
  • papryka
  • kruszonka
  • dodatek
  • czerwony barwnik
  • nadzienie jabłkowe
  • jabłko w cieście francuskim
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising