Zakumaj.pl

Jak przygotować dobre guacamole?

Jak przygotować dobre guacamole?

Kuchnia meksykańska słynie nie tylko z pikanterii, ale przede wszystkim z doskonałych, różnobarwnych sosów. Można podawać je niemal do wszystkiego, zarówno do całych dań, jak i do przekąsek – chipsów, tacos, plasterków warzyw, krakersów. Jednym z najsławniejszych sosów jest guacamole, którego początki sięgają jeszcze cywilizacji Azteków. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego i zaskakującego, ten przepis jest idealny dla ciebie.

  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Wykonanie sosu meksykańskiego nie jest bardzo skomplikowane, jednak potrzebne są do tego świeże składniki. Wśród nich powinny znaleźć się:
    * 2 awokado,
    * 2 łyżeczki soku z limonki,
    * 1 ząbek czosnku,
    * 1/2 papryczki chili,
    * 2 – 3 gałązki świeżej kolendry,
    * sól,
    * dodatki wedle uznania (krakersy, chipsy, inne).

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Awokado dokładnie umyć. Przekroić oba na pół i pozbyć się pestek. Przy pomocy małej łyżeczki wyjąć z każdej połówki miąższ. Przełożyć go do miseczki. Miąższ z awokado jest bardzo miękki, więc nie ma problemu z wyjęciem go z łupinki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Papryczkę umyć, przekroić na pół i czubkiem noża usunąć znajdujące się w niej pestki. Posiekać ją na maleńkie kawałeczki. Czosnek obrać z łupinki i albo dokładnie pokroić, albo przecisnąć przez praskę.Miąższ z awokado bardzo dokładnie zmiażdżyć widelcem, tworząc gładką papkę. Ewentualnie, dla przyśpieszenia pracy, można zmiksować go w blenderze.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do papki z awokado dodać papryczkę, czosnek, kolendrę, sok z limonki, szczyptę soli oraz kolendrę. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać, aby uzyskać niemal jednolitą, pachnącą papkę. Po wymieszaniu przełożyć guacamole do mniejszej miseczki lub innego ozdobnego naczynia. Ułożyć wokół wybrane dodatki i podawać. Z pewnością nietypowy smak zachwyci każdego.

Warto zapamiętać:

Zamiast papryczki chili można wykorzystać tabasco.