Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić ciekawy sos z kolendry?

Opiekun artykułu: mciszewski
Wymagany czas: 10 min.
Jak zrobić ciekawy sos z kolendry?

Jak zrobić ciekawy sos z kolendry?

Dodatki do sałatek i przystawek w postaci delikatnych sosów są niezwykle popularne. Dzięki nim każde danie nabiera nowego wyrazu, stając się potrawą, której nie można zignorować. Jednym z ciekawszych sosów jest sos kolendrowy. Kolendra znana jest przede wszystkim jako przyprawa, jednak w poniższym artykule pokażemy jej inną, równie ciekawą stronę.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Zanim przejdzie się do działania, trzeba zebrać niezbędne składniki. Pomiędzy nimi muszą znaleźć się:
    * 1 szklanka listków kolendry,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 2 papryczki chili zielone,
    * 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
    * pieprz,
    * sól.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Papryczki chili umyć pod zimną wodą i przekroić na pół. Końcem noża wydobyć ze środka wszystkie ziarenka. To one są najostrzejsze, więc trzeba uważać, aby ich nie dotykać i przypadkiem nie włożyć sobie ewentualnie pobrudzonego palca w oko. Jeżeli do tego dojdzie, konieczne jest przepłukanie od razu zimną wodą.Warto wybrać zielone chili ze względu na jego kolor, dopasowany idealnie do koloru kolendry. Sos będzie całkowicie zielony.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Przepłukać listki kolendry pod wodą, najlepiej na sitku, i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Posiekać na bardzo drobne kawałeczki, po czym wrzucić do blendera. Wrzucić do blendera również papryczki oraz dolać oliwę z oliwek.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Wszystkie składniki w blenderze zmiksować na gładką masę. Najlepiej miksować na szybkich obrotach, a gdy uzyska się papkę, otworzyć blender i dodać przyprawy, w ilości wedle uznania. Wrzucić również czosnek obrany z łupinek. Lepiej nie przekraczać podanej ilości czosnku, aby nie zabił smaku ziół. Jeszcze raz zmiksować wszystko razem, po czym odstawić na 5 – 10 minut, żeby składniki dobrze się przegryzły. Przelać do mniejszej miseczki lub miseczek i podawać z kawałkami warzyw. Sosem kolendrowym można również polać sałatkę, dzięki czemu będzie miała lepszy smak oraz zapach.

Popularne tagi
  • potrawa na ciepło
  • dodatek go dań
  • przepis na guacamole ze szparagami
  • wino wytrawne
  • pieczenie
  • szpinak mrożony
  • wieprzowina
  • zielona cebulka
  • sos kolendrowy
  • roślina strączkowa
  • warzywa
  • drób
  • kuchnia arabska
  • ser parmezan
  • dodatek do przystawek
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising