Zakumaj.pl

Jak gotować różne gatunki ryżu?

Jak gotować różne gatunki ryżu?

Ryż to jeden z najchętniej spożywanych dodatków do dań obiadowych oraz do kolacji. Podawany zazwyczaj z warzywami, z sosami, czasami ze słodkimi elementami ma szerokie grono zwolenników. Trzeba przy tym pamiętać, że nie istnieje tylko jeden gatunek ryżu, lecz kilka i każdy z nich wymaga innego sposobu gotowania.

  • Ryż długoziarnisty jaśminowy

    Ryż długoziarnisty jaśminowy

    Jednym z popularniejszych ryżów jest ryż jaśminowy, który często oferowany jest w sklepach. Aby ugotować go w odpowiedni sposób, niezbędne jest zastosowanie się do następujących reguł.Przygotować 1 szklankę wody oraz 2 szklanki ryżu jaśminowego. Ryż należy gotować na wolnym ogniu, pozwalając mu nabrać odpowiedniej puszystości. Można osolić go 1 łyżeczką soli, chociaż nie jest to konieczne, jeśli ogranicza się jej spożycie. Gotowanie powinno trwać nie dłużej niż 18 – 20 minut.Ryż jaśminowy bywa podawany przede wszystkim z daniami rodem z kuchni tajskiej i ma miły, kwiatowy aromat.

  • Ryż średnioziarnisty japoński

    Kolejnym ryżem wartym zainteresowania i wiedzy, jak go przygotowywać, jest ryż japoński o średnich ziarnach.Na 2 szklanki ryżu niezbędna jest 1 szklanka wody. W przypadku ryżu tego typu konieczne jest dłuższe gotowanie, bo wynoszące aż 40 – 45 minut. Gotowy ryż nie jest tak miękki i puszysty, jak jest się przyzwyczajonym. Jest twardszy, ale smakuje bardzo dobrze, rozsiewając aromat przypominający grzybowy zapach.Świetnie smakuje z potrawami smażonymi oraz z warzywami, gdy jest przysmażany na wolnym ogniu.

  • Ryż do paeli

    Ryż do paeli

    Paela to popularne danie rodem z kuchni hiszpańskiej. Żeby dobrze smakowało, konieczne jest dobre przygotowanie ryżu.Wystarczy 1 szklanka ryżu na 1,75 szklanki wody. Gotowy ryż powinien być lekko klejący i mieć szerokie ziarenka. Czas gotowania wynosi 20 minut, aby ryż wyglądał i smakował dokładnie tak, jak powinien.

  • Ryż do sushi

    Coraz więcej osób z chęcią przygotowuje sushi w domowych warunkach. Niezbędny jest do tego odpowiednio ugotowany ryż.

    Ryż do sushi wymaga 1 szklanki ryżu i 1,75 szklanki wody, garnka oraz 20 minut gotowania, aby osiągnął odpowiednią konsystencję. Powinien być delikatny, puszysty i odrobinę lepki, co sprawia, że nadaje się do formowania.

  • Ryż brązowy

    Ryż brązowy

    Ze względu na walory zdrowotne bardzo popularny jest ryż brązowy. Do jego gotowania potrzebna jest 1 szklanka ryżu i 2,5 szklanki wody. Do osiągnięcia odpowiedniego smaku oraz konsystencji potrzebne jest gotowanie na niewielkim ogniu przez 45 minut.

    Nie jest ryżem miękkim, może nastręczać problemów przy gryzieniu, jednak dobrze sprawdza się w sałatkach.