Advertising
Zakumaj.pl

Jak poprawnie parzyć yerba mate?

Opiekun artykułu: marza
Jak poprawnie parzyć yerba mate?

Jak poprawnie parzyć yerba mate?

Yerba mate to herbata, która zyskała obecnie tak samo dużą popularność, jak czerwona i zielona odmiana naparu. Przez smakoszy uważana jest za najzdrowszy z dostępnych napojów, który dostarcza witamin, mikroelementów, a na dodatek zastępuje kawę. Jednak żeby yerba mate w pełni pokazała swoje zalety, konieczne jest przygotowanie jej w odpowiedni sposób.

Advertising
Advertising
  • Naczynie do yerba mate

    Naczynie do yerba mate

    Pierwszym krokiem przed parzeniem yerba mate jest zaopatrzenie się w odpowiednie naczynie. Jest nim naczynie w kształcie tykwy. Wielbiciele yerba mate posiadają często nawet kilka takich specjalnych naczyń, jednak jeżeli dopiero rozpoczyna się przygodę z tym napojem, wystarczy porcelanowy kubek, w kształcie tykwy oczywiście.

  • Mieszanie yerba mate

    Wsypać yerba mate do wysokości 2/3 naczynia. Następnie zakryć naczynie dłonią i obrócić do góry dnem, po czym potrząsnąć kilka razy, żeby przemieszać listki oraz sprawić, aby pył yerba mate znalazł się na dole. Dzięki temu nie będzie zatykał bombili podczas parzenia.

    Po wstrząśnięciu ustawić naczynie pod kątem 90 stopni. Otwór oraz dno znajdą się tym samym po bokach. W takiej pozycji zacząć obracać naczynie w prawo i w lewo, dodatkowo mieszając miksturę.

  • Płukanie yerba mate

    Płukanie yerba mate

    Zanim przejdzie się do zalania listków wrzątkiem, należy je wypłukać. W tym celu trzeba nalać do naczynia wody o temperaturze pokojowej, aż do pełna. Zaczekać, aż wchłonie się całkowicie. Zanim przejdzie się do zalewania, należy włożyć do naczynia bombilę. Pod tą nazwą kryje się metalowa rurka z siteczkiem, które zapobiega przedostawaniu się suszu do napoju i tym samym zapewnia możliwość delektowania się napojem.

  • Zalewanie yerba mate

    Zalewanie yerba mate

    Po dokładnym namoczeniu suszu można przejść do zalewania go ciepłą wodą. Nie powinien to być jednak wrzątek, lecz woda o temperaturze 70 – 80 stopni Celsjusza.Namoczony napar ułożyć w kopczyk, po czym przejść do zalewania ciepłą wodą w taki sposób, żeby czubek wystawał ponad jej powierzchnię. Ze względu na to, że woda nie jest bardzo gorąca, od razu po zalaniu można rozpocząć popijanie napoju. Wody można dolewać do niego przez cały czas, ponieważ fusy są fusami wielokrotnego użytku. Jeśli nie czuje się już smaku, wówczas można zaprzestać dolewania wody.

  • Przyzwyczajenie do smaku

    Przyzwyczajenie do smaku

    Początkowo yerba mate może nie być tak smaczne, jak zachwalają jej amatorzy. Do jej smaku trzeba się przyzwyczaić i nie warto odrzucać jej na zawsze po pierwszym spróbowaniu. Można sypać początkowo mniej suszu, dodawać miód lub brązowy cukier dla poprawy smaku i stopniowo przyzwyczajać się do niego. Stopniowo smak będzie bardziej przystępny, a zdrowotne efekty yerba mate bardziej widoczne.

Popularne tagi
  • tonik
  • przepisy na herbatę
  • wiosna
  • przepis na herbatę mrożoną z bazylią
  • produkcja kawy rozpuszczalnej
  • na co pomaga kawa
  • napój na zimę
  • syrop migdałowy
  • antymutagenny
  • gorąca czekolada z chili
  • ciepłe mleko
  • kawa z piernikiem
  • krem kawowy
  • liście herbaciane
  • marynowanie mięsa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising