Advertising
Zakumaj.pl

Sposób przygotowania miodowego lukru plastycznego

Opiekun artykułu: natalba
Sposób przygotowania miodowego lukru plastycznego

Sposób przygotowania miodowego lukru plastycznego

Lukier plastyczny jest tak samo przydatny, jak zwykły lukier. Można zakupić taki dodatek do ciast w sklepie, jednak nie zawsze można być pewnym jakości produktu. W takiej sytuacji wygodnym rozwiązaniem jest przygotowanie masy do dekoracji samodzielnie. Uzyskuje się jej wtedy znacznie więcej, niż jest lukru plastycznego w kupnych paczkach. Oto podpowiedź, jak wykonać lukier.

Advertising
Advertising
Warto zapamiętać:

Uzyskanie kolorowego lukru plastycznego wymaga dodania do masy barwnika spożywczego.

  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Żeby zrobić lukier plastyczny o smaku miodu, konieczne jest przygotowanie następujących produktów:
    * 2 łyżki margaryny bez soli,
    * 4 łyżki miodu,
    * 12 łyżek wody,
    * 16 g żelatyny,
    * 800 g cukru pudru.

  • Krok pierwszy

    Do niewielkiej miski wsypać żelatynę. Dolać wodę. W garnku zagotować 5 – 6 cm wody, a gdy zacznie parować, włożyć do niej miskę. Mieszając cały czas, doprowadzić do rozpuszczenia się żelatyny.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do rozpuszczonej żelatyny dodać margarynę oraz miód. Zacząć mieszać i nie przestawać aż do momentu, kiedy wszystkie składniki połączą się ze sobą. Margaryna powinna rozpuścić się pod wpływem ciepła.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Cukier puder, dokładniej 700 g cukru pudru, przesypać do miski. Na środku zrobić wgłębienie i wlać roztopioną margarynę z żelatyną. Wymieszać wszystko przy pomocy łyżki, aż składniki zaczną łączyć się ze sobą.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Pozostały cukier puder wysypać na stolnicę. Składniki z miski przesypać na nią i zacząć zagniatać wszystko. Wyrabiać masę, aż stanie się elastyczna i łatwa w formowaniu.Gotowy lukier plastyczny może być używany od razu albo przechowywany w lodówce, wystarczy owinąć go folią aluminiową. Jeśli po wyjęciu z lodówki okaże się zbyt twardy, należy ponownie go wyrobić i będzie zdatny do użytku.

Popularne tagi
  • przepis na sakiewki z makiem
  • przepis na ciasto czekoladowe z piankami
  • kruche ciasto mrożone
  • puszysty sernik
  • ciasto czekoladowe bez mąki
  • deser kawowy
  • goździki
  • ubijanie białka
  • przepis na ciasto cytrynowe
  • czekolada
  • sezon na dynie
  • kuchnia włoska
  • ciasto drożdżowe
  • deser z masła orzechowego
  • sernik z jagodami
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising