Jak przygotować dobry lukier?

Jak przygotować dobry lukier?
Wiele ciastek i ciast smakuje bardzo dobrze bez dodatków, jednak można uczynić z nich wyśmienite desery, jeżeli ozdobi się je lukrem. Dotyczy to przede wszystkim ciasteczek różnego rodzaju, pierniczków, ciastek maślanych. Z lukrem smakują podwójnie dobrze, dlatego warto znać dobry i prosty przepis na doskonały lukier. Oto on.
Aby otrzymać różowy lukier, można dodać soku malinowego, jednak uzyskana barwa nie będzie tak intensywna, jak po dodaniu barwnika.
- Jakich produktów potrzeba?  - Dobry lukier nie wymaga dużej ilości składników, co jest jego istotną zaletą. Niezbędne są: 
 * 1 białko jaja,
 * 1,5 szklanki cukru pudru,
 * aromat waniliowy (opcjonalnie).
 Jeżeli lukru potrzeba będzie znacznie więcej, wystarczy podwoić albo potroić ilość składników.
- Krok pierwszy  - Do miski, najlepiej o dość wysokich brzegach, wbić białko jajka. Dodać 1 łyżkę cukru pudru i rozpocząć miksowanie mikserem. Można ucierać lukier łyżką, lecz jest to bardzo czasochłonne. 
- Krok drugi  - Cukier puder dodawać stopniowo do jajka, cały czas miksując. Dzięki temu będzie można uzyskać lepszy lukier, a jednocześnie kontrolować gładkość oraz gęstość lukru. Czasami 1,5 szklanki cukru pudru to za dużo, jeżeli chce się uzyskać bardziej płynną konsystencję. 
- Krok trzeci  - Po wykorzystaniu całego lukru można dodać aromat – waniliowy, rumowy, śmietankowy lub sok cytrynowy. Nie jest to jednak konieczność i można zrobić lukier bez tego. W takiej sytuacji po dodaniu cukru jest on gotowy do wykorzystania – polania ciasta albo smarowania ciasteczek. - Z kolei jeśli chce się uzyskać lukier kolorowy, wystarczy dodać barwnik spożywczy, który zabarwi go intensywnie. 


















