Advertising
Zakumaj.pl

Oryginalny podwieczorek – tort kawowy

Opiekun artykułu: okostella
Oryginalny podwieczorek – tort kawowy

Oryginalny podwieczorek – tort kawowy

Na podwieczorek zazwyczaj podaje się dobrą, mocną kawę. Od czasu do czasu można jednak skusić się na coś nowego i z okazji spotkania ze znajomymi lub zupełnie bez okazji przygotować tort kawowy. Nie tylko będzie miał on dobry smak, ale również doda energii, niczym kubek kawy.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Wykonanie tortu kawowego wymaga przygotowania niezbędnych składników. Powinny być dobrej jakości i świeże, co poprawi jego trwałość. Do wykonania ciasta biszkoptowego potrzebne są:
    * 20 dag cukru,
    * 10 dag mąki pszennej,
    * 10 dag mąki ziemniaczanej,
    * 4 łyżki wody,
    * 3 jaja,
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 1 opakowanie cukru waniliowego.
    Do wykonania kremu kawowego należy przygotować:
    * 1 szklankę mleka,
    * 1 szklankę wody,
    * 1/2 szklanki kawy,
    * 1/2 szklanki cukru,
    * 1/2 kostki masła,
    * 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
    * 1/3 tabliczki białej czekolady.

  • Krok pierwszy

    Żółtka i oba rodzaje cukru utrzeć na puszystą pianę. Dodać wodę i dalej ucierać, aż masa będzie bardzo puszysta.

    Mąkę pszenną zmieszać z proszkiem do pieczenia, po czym stopniowo – po jednej łyżce – dodawać do masy żółtkowej.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Razem z mąką pszenną dodawać po 1 łyżce mąki ziemniaczanej. Wszystko wymieszać na gładką masę.Białka ubić na sztywną pianę, można dodać szczyptę soli przed ubijaniem, po czym dodać do ciasta. Wymieszać całość przy pomocy łyżki. Powoli i delikatnie, ponieważ ciasto biszkoptowe nie lubi pośpiechu. Przygotowaną masę przelać do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 50 minut.

  • Krok trzeci

    Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie podzielić dużym nożem na trzy części o równej grubości. Dolną można nasączyć olejkiem rumowym – nie jest to konieczne, nie każdy lubi rum – a środkową 2 – 4 łyżkami mocnej kawy.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Wodę i kawę zaparzyć. W osobnym naczyniu wymieszać mleko, proszek budyniowy i dolać kawę, uważając, żeby nie wpadły do mieszanki żadne fusy. Wymieszać, po czym przelać całość do garnka i zagotować masę budyniową tak, aby zgęstniała. Odstawić budyń do ostygnięcia i w tym czasie utrzeć masło. Dodać do niego budyń i dokładnie wymieszać. Można mikserem, na małych obrotach.Kremem posmarować dolną warstwę ciasta, nałożyć środkowy krążek, znów posmarować kremem i nałożyć ostatni biszkopt, po czym zużyć krem do ozdobienia wierzchu. Na samym końcu, prosto na tort zetrzeć białą czekoladę. Gotowe.

Popularne tagi
  • sernik wiedeński
  • miód
  • herbata
  • sposób na kruche ciast
  • deser komunijny
  • masa z kaszy manny
  • śmietana
  • przepis na tort z kaszy manny
  • składniki na sernik japoński
  • drożdżówka z owocami
  • składniki ciasta
  • amerykański deser
  • salami
  • przepis na biszkopt do tortu
  • komunia
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising