Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować dynię w zalewie na słodko?

Opiekun artykułu: baabp
Wymagany czas: 1 godz.
Jak przygotować dynię w zalewie na słodko?

Jak przygotować dynię w zalewie na słodko?

Początek września to w dalszym ciągu czas przygotowywania przetworów na zimę. Wykorzystuje się jesienne rośliny, warzywa i owoce, które w czasie zimnych miesięcy będą sprawdzały się jako dodatki do różnorodnych dań, deserów, wypieków. Jednym z ciekawszych przetworów, jakie można obecnie przygotować, jest dynia na słodko, dobra jako element podwieczorku i jako podwieczorek – jeśli dotąd jej nie próbowałaś, spróbuj.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Przygodę z przetworami z dyni można rozpocząć od przygotowania odpowiednich do tego składników. Powinny znaleźć się wśród nich następujące produkty:

    * 1 średnia dynia,

    * 1 łyżeczka soli,

    * 5 łyżeczek cukru,

    * 3/4 szklanki octu,

    * cynamon (laska),

    * 3 – 4 goździki,

    * estragon.

    Do przechowywania smacznej dyni niezbędne są także słoiki dowolnej wielkości oraz kształtu.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Przygotowanie przysmaku trzeba zacząć od dyni. Na początku powinna zostać umyta, wytarta i obrana ze skórki. Najlepiej obierać ją cienko, w miarę możliwości, żeby nie stracić za wiele miąższu. Po pozbyciu się skórki dynię przekroić na pół i wydobyć z niej pestki. Nie trzeba ich wyrzucać, można wysuszyć i potraktować jako przekąskę albo dodatek do domowego chleba. Tak przygotowaną dynię pokroić w kostki – będą wygodniejsze do układania w słoikach.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Do szerokiego garnka wlać wodę, zagotować i wrzucić kawałki dyni, wszystkie powinny być zakryte płynem. Pozostawić ją na 4 minuty, a następnie odcedzić. Za długie gotowanie sprawi, że dynia nadmiernie zmięknie. Wystudzić dynię, w tym czasie przygotowując słoiki poprzez wyparzenie ich wrzątkiem albo bardzo gorącą wodą. Kawałki dyni umieścić w słoikach i przejść do wykonywania słodkiej zalewy.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Wlać do garnka – może być ten sam, w którym wcześniej gotowała się dynia – 2,5 szklanki wody oraz ocet. Zacząć podgrzewać, dodając laski cynamonu, goździki, sól, estragon. Gdy zalewa zacznie wrzeć, wyłączyć gaz i rozpocząć zalewanie nią przygotowanej wcześniej dyni. Zakręcić słoiki i ustawić do góry dnem. Po wystygnięciu odstawić słoiki z dynią do spiżarni albo do chłodnej szafki i korzystać z przysmaku, gdy tylko przyjdzie na to ochota.

Popularne tagi
  • przetwory z grzybów
  • pasteryzacja
  • ogórek
  • pasteryzacja słoików
  • przepis na dżem śliwkowy
  • przepis na grzyby w sosie własnym
  • spiżarnia
  • fermentacja alkoholowa
  • przetwory z dyni
  • domowe ogórki kiszone
  • papryka ostra
  • dżem z jabłek i dyni
  • liście chrzanu
  • dżem gruszkowy z wanilią
  • pesto migdałowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising
X