Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować dżem truskawkowy?

Opiekun artykułu: checkler
Jak przygotować dżem truskawkowy?

Jak przygotować dżem truskawkowy?

Truskawki nieodparcie kojarzą się nam ze smakami lata, z deserami z bitą śmietaną oraz truskawkowymi koktajlami na bazie jogurtu. Słonecznie dni i te właśnie owoce to doskonałe połączenie. Zimą nam ich brakuje, dlatego kupujemy mrożone lub importowane truskawki w marketach, jednak nic nie zastąpi tych urwanych prosto z krzaczka lub przyniesionych z targu – soczystych, świeżych oraz słodkich. Można jednak odrobinę oszukać czas i przenieść cząstkę lata do szarych oraz wietrznych dni jesieni i zimy. Wystarczy ową cząstkę włożyć w słoiki.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 kilogram truskawek

1 kilogram cukru

sok z cytryny

  • Przygotowanie słoików i truskawek

    Przygotowanie słoików i truskawek

    Swoją pracę zacznij od przygotowania słoików. Wybierz te mniejsze, najlepiej po dżemie właśnie. Umyj je dokładnie wodą z płynem do mycia naczyń i pozostaw do całkowitego wyschnięcia. Jeśli któryś ze słoików nieprzyjemnie pachnie, spróbuj wymoczyć go w wodzie z dodatkiem sody albo po prostu zamienić na inny. Truskawki umyj i pokrój na małe części, a te, które już są małe, pozostaw w całości. Następnie wrzuć je do dużego, a przede wszystkim głębokiego naczynia i zasyp połową przewidzianej porcji cukru. Naczynie z truskawkami dokładnie przykryj i pozostaw na co najmniej kilka godzin (jeśli jest gorąco, wstaw naczynie do lodówki). Owoce puszczą w tym czasie sok.

  • Gotowanie dżemu

    Gotowanie dżemu

    Kiedy zauważysz, że truskawki puściły już dużo soku, przelej je (razem z sokiem) z naczynia do garnka. Dodaj sok z cytryny oraz pozostałą porcję cukru. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do chwili rozpuszczenia się cukru. Potem doprowadź truskawki do wrzenia i pozwól im się gotować, aż masa truskawkowa zgęstniej (czyli około 30 minut). Jeśli chcesz sprawdzić, czy dżem ma dobrą konsystencję, możesz użyć do tego zimnego talerzyka. Talerzyk wstaw na chwilę do zamrażalki, a potem wlej na niego kroplę dżemu. Jeśli zacznie zastygać, to śmiało możesz zdjąć garnek z ognia. W trakcie gotowania dżemu może na jego powierzchni utworzyć się piana. Zbierz ją, zanim zaczniesz przelewać dżem do słoików.

  • Przelewanie

    Przelewanie

    Ostrożnie przelej jeszcze gorący dżem do słoików. Następnie mocno zakręć słoiki i odwróć je do góry nogami. Pozostaw słoiki do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc) i dopiero potem przenieś do spiżarni. Smacznego!

Popularne tagi
  • laska wanilii
  • przygotowanie dżemu gruszkowego
  • dynia w przecierze żurawinowym
  • przetwory egzotyczne
  • składniki spożywcze
  • przetwory z wiśni
  • konfitura z czerwonej cebuli
  • kwiaty
  • grzyby w oleju
  • pomarańcze
  • przepis na zalewę
  • sezon na śliwki
  • jabłka
  • limonka
  • dżem dyniowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising