Zakumaj.pl

Jak przygotować i przechowywać masę solną?

3.3 (razem głosów: 5)
Jak przygotować i przechowywać masę solną?

Masa solna stała się powszechna w XIX wieku. Jej powstanie wiąże się z uwielbianymi przez nas świętami Bożego Narodzenia, a dokładnie z choinką. Ciasto chlebowe służyło ludziom w tamtych czasach do robienia ozdób choinkowych. Aby zabezpieczyć je przed gryzoniami, dodawano do ciasta duże ilości soli. Tak powstałe ciasto zyskało nazwę masy solnej. W artykule znajdziesz przepisy na masę solną do wyrobu różnego rodzaju modeli, od tych najmniejszych, do najbardziej wymagających.

  • Proste modele, prosty przepis na masę solną

    200 g mąki

    200 g soli

    125 cm³ wody

  • Małe modele

    Małe modele

    200 g mąki

    200 g soli

    100 g mąki ziemniaczanej

    150 cm³ wody

  • Modele, które mają schnąć na powietrzu, elastyczna masa solna

    Modele, które mają schnąć na powietrzu, elastyczna masa solna

    200 g mąki

    200 g soli

    2 łyżki kleju do tapet

    125 cm³ wody

  • Duże modele, ścisła masa solna

    200 g mąki

    400 g soli

    125 cm³ wody

  • Zagniatanie masy solnej

    Wyrabianie masy solnej jest czynnością trudną, nadwyrężającą nadgarstki. W tym celu można posłużyć się robotem kuchennym lub mikserem. Pamiętać jednak należy, że urządzenie nie może być przeciążone dużą ilością masy. W ten sposób przygotowuje się małe dawki masy solnej. W zależności od gatunku mąki ilość wody może nieznacznie różnić się od podanej wyżej w przepisach. Do przygotowywania masy solnej nie nadaje się mąka wymagająca dużej ilości wody, gdyż podczas suszenia w piekarniku wykonane przedmioty mogą popękać.

  • Przechowywanie masy solnej

    Najlepiej modeluje się przedmioty ze świeżo przygotowanej masy solnej. Ciasto można jednak przechowywać w odpowiednich warunkach i z reguły powinno zachować świeżość przez kilka dni. W tym celu owiń masę solną w folię aluminiową bądź umieść ją w plastikowym pojemniku i przechowuj w chłodnym miejscu. Nie wkładaj masy solnej do lodówki!

Warto zapamiętać:

W czasie modelowania odpowiednio przechowuj wyrobioną bryłę masy solnej, która dość szybko wysycha przez dostęp powietrza. Dlatego najlepiej jest trzymać ją pod przykryciem. Wystarczy, że przykryjesz ją lnianą kuchenną ściereczką.

1 filiżanka mąki = 100 g mąki

1 filiżanka soli = 200 g soli

Wskazówki:

Klej do tapet, którego będziesz używać do wyrobu przedmiotów schnących na powietrzu bądź do tworzenia większych płatów, dodawaj do masy solnej w trakcie zagniatania. Musi on być wcześniej rozrobiony z wodą według przepisu na opakowaniu.