Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować i przechowywać masę solną?

Opiekun artykułu: suder
Advertising
Jak przygotować i przechowywać masę solną?

Jak przygotować i przechowywać masę solną?

Masa solna stała się powszechna w XIX wieku. Jej powstanie wiąże się z uwielbianymi przez nas świętami Bożego Narodzenia, a dokładnie z choinką. Ciasto chlebowe służyło ludziom w tamtych czasach do robienia ozdób choinkowych. Aby zabezpieczyć je przed gryzoniami, dodawano do ciasta duże ilości soli. Tak powstałe ciasto zyskało nazwę masy solnej. W artykule znajdziesz przepisy na masę solną do wyrobu różnego rodzaju modeli, od tych najmniejszych, do najbardziej wymagających.

Advertising
Pokaż wszystko »
Warto zapamiętać:

W czasie modelowania odpowiednio przechowuj wyrobioną bryłę masy solnej, która dość szybko wysycha przez dostęp powietrza. Dlatego najlepiej jest trzymać ją pod przykryciem. Wystarczy, że przykryjesz ją lnianą kuchenną ściereczką.

1 filiżanka mąki = 100 g mąki

1 filiżanka soli = 200 g soli

Wskazówki:

Klej do tapet, którego będziesz używać do wyrobu przedmiotów schnących na powietrzu bądź do tworzenia większych płatów, dodawaj do masy solnej w trakcie zagniatania. Musi on być wcześniej rozrobiony z wodą według przepisu na opakowaniu.

Advertising