Jak przygotować kotlety sojowe z warzywami?

Jak przygotować kotlety sojowe z warzywami?
Nie wszyscy są wielbicielami mięsa, niektórzy wolą dietę wegetariańską. Osobom postronnym wydaje się czasami, że jest to dieta nudna i mało urozmaicona, którą nie można odpowiednio się najeść. Nic bardziej mylnego. Kuchnia wegetariańska oferuje wiele sycących dań, w tym kotlety sojowe z warzywami, które sycą nie gorzej niż tradycyjny kotlet schabowy.
- Potrzebne składniki  - Wykonanie smacznych kotletów wymaga dobrych składników. Wśród nich powinny znaleźć się: 
 * 1 opakowanie kotletów sojowych,
 * 2 jajka,
 * 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
 * 1 łyżka mąki pszennej,
 * 1 łyżeczka tymianku,
 * 100 g sera żółtego,
 * 1 ząbek czosnku,
 * 2 liście laurowe,
 * 2 ziarenka pieprzu,
 * ziele angielskie,
 * pieprz,
 * sól,
 * olej do smażenia,
 * 2 opakowania warzyw na patelnię.
- Krok pierwszy- Do średniej wielkości garnka wlać wodę i dodać do niej: vegetę, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe i ząbek czosnku obrany z łupinek. Całość zagotować, po czym dodać do niej kotlety sojowe. Gotować je, aż będą miękkie, a następnie odcedzić i pozostawić do ostudzenia. 
- Krok drugi  - Ostudzone kotlety pokroić w kostki, ale nie za małe. Posypać je tymiankiem, vegetą, solą, pieprzem. Wbić całe jajka oraz wsypać mąkę. Wymieszać wszystko – łyżką albo palcami. Na koniec zetrzeć do kotletów ser żółty, najlepiej na tarce o dużych oczkach. 
- Krok trzeci- Rozgrzać na patelni olej. Gdy będzie ciepły, przy pomocy łyżki nakładać masę na patelnię i formować z niej placki o grubości maksymalnie 1 centymetra. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. 
- Krok czwarty  - Przygotować drugą, większą patelnię i również rozgrzać na niej olej. Wrzucić warzywa z paczek i smażyć je, aż będą miękkie. Mogą być lekko przyrumienione, jednak nie powinny zawierać za dużo tłuszczu. Będą wtedy mniej smaczne i mniej zdrowe.Kotlety układać na talerzu, dodawać 2 – 3 łyżki podsmażonych warzyw i od razu podawać. Smacznego! 

















