Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić pyszne pierogi z serem?

Opiekun artykułu: kondik
Jak przyrządzić pyszne pierogi z serem?

Jak przyrządzić pyszne pierogi z serem?

Pierogi nie zawsze muszą kojarzyć się z Bożym Narodzeniem i aromatycznym daniem z kapustą i grzybami. Lato to bardzo dobry okres na przygotowywanie pierogów na słodko, z owocami, lecz nie tylko. Zarówno dorośli, jak i dzieci bardzo lubią pierogi z białym serem, okraszone cukrem oraz masłem. To danie pyszne i kojarzące się z wakacjami u ukochanej babci. Oto przepis na taki właśnie specjał.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Pyszne pierogi składają się z ciasta oraz farszu. Do przyrządzenia jednego i drugiego potrzebne są odpowiednie elementy. Wykonanie ciasta wymaga:
    * 2 szklanek mąki pszennej,
    * 3/4 szklanki wody,
    * 1 łyżki masła,
    * 1 łyżeczki soli,
    * 2 jaj.
    Natomiast do przyrządzenia farszu potrzebne będą:
    * 500 g twarogu półtłustego,
    * 3 łyżki cukru,
    * 1 żółtko,
    * 1 opakowanie cukru waniliowego.

  • Krok pierwszy

    Mąkę przesiać przez sitko prosto do miski. Dodać sól, wbić jajka i wrzucić masło. Rozpocząć zagniatanie ciasta.

    Wodę należy dodawać stopniowo, w miarę łączenia się składników, aż do momentu wyrobienia gładkiego, elastycznego ciasta. Jeżeli nie wykorzysta się całej wody, to nic, lepiej żeby trochę zostało, niż żeby ciasto było zbyt mokre.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po wyrobieniu ciasta podzielić je na dwie części. Posypać stolnicę mąką na duży placek, po czym szklanką wykrawać z niego identyczne koła.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do dużej miski przełożyć cały ser z opakowania lub z opakowań. Dodać oba rodzaje cukru i żółtko, a następnie wszystko dokładnie wymieszać, aż do powstania gładkiej, białej masy. Tak przygotowany farsz można zacząć nakładać po 1 łyżeczce na środek każdego wykrojonego z ciasta kółka. Złożyć koło na pół, zlepić brzegi, dociskając czubkiem widelca.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    W garnku zagotować wodę. Osolić ją 1 łyżeczką soli. Gdy zacznie wrzeć, dodawać partiami pierogi i gotować 3 minuty po wypłynięciu ich na powierzchnię. Po ugotowaniu odsączyć z nadmiaru wody na cedzaku lub sitku. Podawać zaraz po przygotowaniu z roztopionym masłem, cukrem oraz cynamonem.

Popularne tagi
  • śmietana kwaśna
  • lunch
  • pietruszka
  • pasztet z selera
  • ciasto na pierogi
  • przepis na kotlety sojowe
  • fitoestrogeny
  • indie
  • przepis na tofu z grilla
  • przepis na myszki z ziemniaków
  • ciasto z jajkiem
  • ser kozi
  • pierogi ze śliwkami
  • fasolka
  • feta
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising