Advertising
Zakumaj.pl

Jak wykonać zaskakujący napój z arbuza i lemoniady?

Opiekun artykułu: dawka
Wymagany czas: 15 min.
Jak wykonać zaskakujący napój z arbuza i lemoniady?

Jak wykonać zaskakujący napój z arbuza i lemoniady?

Arbuz to jeden z najbardziej orzeźwiających owoców, jakie pojawiają się każdego roku. Poza jedzeniem ich na surowo, można przyrządzić z nich doskonały napój na upalne popołudnia, na imprezy w ogrodzie, na spotkania z przyjaciółmi, na urozmaicanie wakacji. Wystarczy skorzystać z naszego przepisu, aby odkryć nowe doznania smakowe.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do szybkiego wykonania orzeźwiającego napoju z arbuzem w roli głównej niezbędne jest przygotowanie świeżych składników, a są to:

    * 1,5 szklanki lemoniady,

    * 3 cytryny,

    * 1 kg arbuza,

    * 3 łyżki cukru,

    * listki melisy i mięty,

    * kostki lodu.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Arbuzowy miąższ należy przełożyć do blendera i zmiksować na papkę. Nie powinno pozostać z niego żadnych dużych kawałków.

    Nad miską postawić sitko o drobnych oczkach. Przełożyć na sito masę arbuzową, po czym przecierać ją, aby stała się jeszcze gładsza, niemal płynna. Przełożyć gotową miksturę do dzbanka.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Cytryny sparzyć wrzątkiem. Jedną odłożyć na bok, a pozostałe przekroić na pół i dokładnie wycisnąć z nich cały sok prosto do dzbanka z masą arbuzową. W 1/2 szklanki lemoniady rozpuścić cały przygotowany cukier. Jeśli jadłospis nie obejmuje cukru, można dodać miód lub syrop z agawy. Przelać do dzbanka z sokiem cytrynowym wodę z cukrem oraz pozostałą 1 szklanką lemoniady. Wymieszać lekko.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Wrzucić do lemoniady umyte liście mięty oraz melisy. Pozostała cytrynę pokroić na plasterki i dodać do napoju. Wstawić dzbanek do lodówki na 2 – 2,5 godziny, żeby zawartość była intensywnie zimna.Przed podaniem lemoniady wrzucić do szklanki kilka kostek lodu, wystarczą 3 – 4, dodać kolorową słomkę i uzupełnić naczynie napojem. Jego lekki, niezbyt słodki smak z pewnością dostarczy wiele przyjemności, a przede wszystkim mocne orzeźwienie.

Popularne tagi
  • gąsior
  • sposób wykonania koktajlu
  • chłodnik żurawinowy
  • dzbanek
  • przepis na koktajl
  • przepis na lemoniadę ogórkową
  • wady mleka uht
  • czyszczenie toalet
  • przepis
  • grenadyna
  • ser brie
  • syrop cukrowy
  • brud
  • mrożona woda
  • właściwości zielonego koktajlu
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising