Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować ostry sos z awokado?

Opiekun artykułu: okhan
Jak przygotować ostry sos z awokado?

Jak przygotować ostry sos z awokado?

Doskonały smak sosu z awokado jest powszechnie znany. Dzięki składnikom jest to jednocześnie zdrowy dodatek do wszelkiego rodzaju smakołyków, zarówno przekąsek w czasie przyjęcia, jak i do mięsa podczas obiadu. Zazwyczaj sos charakteryzuje się dość łagodnym smakiem, jednak jeśli taka wersja to za mało, warto ją trochę urozmaicić i przygotować sos na ostro.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Do przyrządzenia sosu potrzebny jest zestaw składników dobrej jakości, które spowodują, że smak sosu będzie doskonały. Wśród nich powinny znaleźć się:
    * 2 awokado,
    * koperek,
    * pieprz,
    * sól,
    * sos tabasco.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Oba awokado przemyć zimną wodą, wytrzeć ręcznikiem papierowym i przekroić na pół. Pozbyć się pestek z owoców, po czym łyżką wydrążyć je, przekładając miąższ do pojemnika blendera.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Miąższ dokładnie zmiksować na gładką, zieloną papkę. Jeśli nie posiada się blendera, nie ma obaw, wystarczy zgnieść awokado widelcem. Ze względu na miękkość miąższu nie jest to trudne zadanie. Pod koniec miksowania albo zgniatania doprawić solą oraz pieprzem.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na zakończenie do pasty należy dodać sos tabasco. Jego ilość jest uzależniona od indywidualnego smaku i upodobania do ostrych dodatków. Można dać zarówno kilka kropel, jak i 1 łyżeczkę. Ponownie wszystko dokładnie zmiksować, po czym przełożyć sos do miseczki. Schłodzić przez 10 minut w lodówce.Sos z awokado prezentuje się doskonale jako dodatek do dań obiadowych, jak również urozmaicenie do pieczywa chrupkiego. Po posmarowaniu go sosem warto dodatkowo podkreślić smak, posypując całość posiekanym koperkiem. Smacznego!

Popularne tagi
  • wino wytrawne
  • przepis na sos majonezowo-ketchupowy
  • potrawy z grilla
  • melasa z granatu
  • olej z bazylią
  • kuchnia arabska
  • olej sojowy
  • sos na ciepło
  • dip czosnkowy
  • limonka
  • produkty spożywcze
  • domowy ocet
  • chrzan wielkanocny
  • przepis na sos do sałatki cezara
  • sos ziołowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising