Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotowywać owoce i warzywa, aby zachowały wartości odżywcze?

Opiekun artykułu: okostella
Jak przygotowywać owoce i warzywa, aby zachowały wartości odżywcze?

Jak przygotowywać owoce i warzywa, aby zachowały wartości odżywcze?

Nie od dziś wiadomo, że podczas obróbki warzywa i owoce mogą tracić swoje cenne wartości odżywcze. Obierane, pieczone, gotowane, przysmażane, choć nadal zdrowe, bywają pozbawione części witamin i składników mineralnych. Chcąc wyciągnąć z warzyw i owoców to, co najlepsze, koniecznie trzeba znać zasady zdrowej obróbki.

Advertising
Advertising
  • Mycie owoców

    Mycie owoców

    Bezwzględnie trzeba myć wszystkie owoce i warzywa. Nie można zacząć ich jeść, ciąć lub gotować bez uprzedniego dokładnego przemycia ze znajdujących się na nich naleciałości oraz śladów dłoni innych.Liściaste warzywa należy kilka razy przepłukać pod zimną wodą, owoce dokładnie wymyć w ciepłej wodzie, natomiast warzywa posiadające korzeń, np. pietruszkę, dobrze wyczyścić przed rozpoczęciem obierania.

  • Jakość owoców

    Zakupione owoce i warzywa powinny być świeże i dobrej jakości. Najłatwiej znaleźć takie na targach i bazarach, gdzie dostarczane są codzienne świeże porcje produktów, poza tym wybór jest znacznie większy niż w marketach. Często lepsza jest również cena, a do tego można mieć pewność, że produkty zawierają na sobie mniej szkodliwych substancji.

  • Obierać czy nie obierać?

    Obierać czy nie obierać?

    Najkorzystniejsze jest pozostawienie warzyw i owoców ze skórką, ponieważ pod nią znajduje się najwięcej witamin oraz składników mineralnych. Nie zawsze jest to możliwe, dlatego jeśli już podejmie się decyzję o obraniu produktów, warto robić to jak najcieniej. Świetnie sprawdza się do tego skrobaczka do warzyw.

  • Gotowanie warzyw

    Gotowanie warzyw

    Warzywa gotuje się znacznie częściej niż owoce, więc to one tracą najwięcej składników odżywczych. Aby tego uniknąć, należy gotować je w niewielkiej ilości wody, a do tego niezbyt długo. Po ugotowaniu powinny być jędrne, a nie rozgotowane, soczyste i lekko twarde. Korzystne jest gotowanie na parze, które pozwala zachować najwięcej składników odżywczych w warzywach oraz nadaje im odpowiednią konsystencję.

  • Przewaga surowych produktów

    Przewaga surowych produktów

    W przypadku warzyw i owoców dobrze jest podawać je na surowo. Większość z nich jest jadalna w takiej postaci, musi być tylko dokładnie umyta. Pokrojone na kawałki warzywa i owoce pozwalają na skorzystanie ze wszystkich zdrowych składników znajdujących się w obu rodzajach produktów.

Popularne tagi
  • gotowanie na parze
  • kolacja
  • upał
  • truskawki
  • makaron z sosem szpinakowym
  • wysiew nasion na ligninie
  • obróbka owoców
  • obróbka warzyw
  • przygotowanie warzyw
  • antybakteryjne
  • pieprz
  • wysiew nasion na gazie
  • koreczki z szynki
  • karmienie piersią
  • jaja kurze
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising