Zakumaj.pl

Zalety odżywcze i lecznicze pora

1.5 (razem głosów: 2)
Zalety odżywcze i lecznicze pora

Dodawany do zup i sałatek, ale rzadko jedzony. Pływa w zupie, dodaje jej smaku i pewnych wartości odżywczych, jednak częściej wyrzucany niż spożywany. Warto to jednak zmienić, ponieważ por ma nie tylko różnorodne zastosowanie, ale również wiele składników, które każdego porowego sceptyka powinny skłonić do przekonania się do tego warzywa.

  • Mieszanka witamin

    Mieszanka witamin

    W warzywach, tak jak w owocach może znajdować się prawdziwy magazyn witamin. Czasami jest ich nawet więcej niż w jakimkolwiek owocu. Tak dzieje się w przypadku pora, który posiada całą gamę witamin, przyswajalnych lepiej niż takie same składniki w farmakologicznych suplementach. W porze można znaleźć witaminę E, która przyśpiesza regenerację komórek organizmu, spowalnia starzenie, a także pomaga w leczeniu męskiej bezpłodności. Witamina C, jako znany przeciwutleniacz zwalcza wolne rodniki oraz podnosi jakość układu odpornościowego. Witamina A korzystnie działa na wzrok, a jej stałe dostarczanie organizmowi pozwala uniknąć problemów z widzeniem zarówno w młodości, jak i na starość. Dodatkiem do tych najważniejszych witamin jest kompleks składników z grupy B, które ma korzystne działanie na procesy umysłowe.

  • Zdrowa krew

    Zdrowa krew

    Jedzenie pora na surowo lub duszonego albo gotowanego ma korzystny wpływ na krew i układ krążenia. Przede wszystkim powoduje obniżenie się poziomu złego cholesterolu, a podniesienie dobrego. Co więcej, zawarty w nim mangan, witamina B6 i witamina C stabilizują poziom cukru we krwi. Jest to istotne zarówno dla cukrzyków, jak i dla osób nie chorujących na tę chorobę, ale odczuwających okresowo ujemne skutki nagłych wahań glukozy w organizmie. Por ma również możliwość przyspieszania krążenia krwi, więc osoby, które mają z nim problem lub te, które prowadzą mało aktywny tryb życia, powinny go jeść i pobudzać krwinki, żeby nie dochodziło do zakrzepów ani do opuchnięcia nóg, które jest efektem nieprawidłowego ukrwienia.

  • Zdrowe nerki

    Oczyszczanie się organizmu to jedna z jego podstawowych funkcji. Zdrowe nerki to zdrowe oczyszczanie ciała z toksyn i produktów przemiany materii. Żeby poprawić ich funkcjonowanie, por jest niezbędny. Ma on silne działanie czyszczące, dlatego nie tylko pomaga nerkom w ich pracy, ale również jest składnikiem, który oczyszcza, gdy cierpi się na zatrucie pokarmowe. Rzadko wspomina się w takich sytuacjach działanie pora, jednak potrafi on usunąć toksyny z układu pokarmowego i krwiobiegu w sposób skuteczny i delikatny.

  • Dla matek

    Istotną informacją dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią jest fakt, że por może pobudzić laktację. Szczególnie mogą na tym skorzystać panie, które mają mało mleka, a chcą dłużej karmić dziecko w naturalny sposób. Trzeba jednak uważać, ponieważ po porze mleko może zacząć specyficznie smakować i pachnieć, przez co dziecko może być zniechęcone do jego jedzenia. Można wykorzystać tę sytuację, jeżeli chce się zacząć dziecko odstawiać powoli od piersi, oczywiście zastępując mu mleko matki innym.