Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować polewę czekoladową?

Opiekun artykułu: pitok
Wymagany czas: 15 min.
Jak przygotować polewę czekoladową?

Jak przygotować polewę czekoladową?

Polewa czekoladowa jest jedną z najchętniej stosowanych polew do ciast. Pasuje niemal do wszystkiego, zarówno do ciast na niedzielny podwieczorek, jak i do wypieków na Boże Narodzenie. Dobrze sprawdza się jako ozdoba do pierników i ciastek waniliowych, dlatego warto posiadać sprawdzone sposoby na matową oraz błyszczą polewę czekoladową.

Advertising
Advertising
  • Polewa i polewa

    Polewa i polewa

    Wykonanie polewy wydaje się niektórym bardzo czasochłonnym zajęciem, więc zamiast robić ją samodzielnie, kupują gotowe. Ich użycie jest proste, wystarczy włożyć torebkę do garnka z gorącą wodą i poczekać, aż czekoladowa zawartość zmięknie. Są one smaczne i łatwe w użyciu, jednak przygotowane własnoręcznie często smakują lepiej. Co ważne, można przygotować dowolną ilość polewy, dzięki czemu ma się pewność, że wystarczy jej do oblania całego ciasta.

  • Polewa czekoladowa popularna

    Polewa czekoladowa popularna

    Do przygotowania prostej i zawsze smacznej polewy czekoladowej potrzebne są odpowiednie składniki. Należą do nich:
    * 125 g masła albo margaryny,
     1/2 szklanki cukru pudru,
    * 4 łyżki kakao,
    * 4 łyżki mleka.
    W wysokim rondelku należy rozpuścić masło lub margarynę, a gdy przybierze płynną konsystencję, dodać cukier puder. Jest on lepszy niż zwykły cukier, ponieważ nie pozostawia drobinek kryształków. Gdy cukier częściowo się rozpuści, należy dodać mleko. Kiedy całość przybierze jednolitą konsystencję, można zdjąć rondel z ognia i dosypać kakao, mieszając intensywnie aż do powstania gładkiej całości. Można pozostawić na 5 minut do ostygnięcia, po czym polewać nią ciasto lub ozdabiać ciasteczka. Polewa nie jest bardzo słodka, dlatego nie przytłacza smaku wypieków.

  • Polewa czekoladowa błyszcząca

    Polewa czekoladowa błyszcząca

    Dla osiągnięcia jeszcze lepszego wyglądu ciasta można przygotować błyszczącą polewę czekoladową, która poprawi efekt. Przepis na nią jest prosty. Wystarczy jedynie przygotować odpowiednie składniki, czyli:
    *125 g masła albo margaryny,
    *1/2 szklanki cukru pudru,
    *3 łyżki wrzątku,
    *4 łyżki kakao,
    *1 łyżeczka żelatyny.
    W rondelku należy rozpuścić masło albo margarynę, a następnie dodać cukier puder, mieszając składniki aż do całkowitego rozpuszczenia. Gdy do tego dojdzie, garnek zdejmuje się z ognia i dodaje kakao. Po wymieszaniu go dokładnie z rozpuszczonymi składnikami można odstawić rondel na chwilę na bok i w 3 łyżkach wrzątku rozpuścić żelatynę. Dodaje się ją do reszty i intensywnie miesza, po czym pozostawia do przestygnięcia. Następnie można polewać ciasto. Wielką zaletą tego rodzaju polewy, w porównaniu z polewami ze sklepu, jest to, że nie pęka ona w czasie krojenia wypieków.

Popularne tagi
  • patelnia
  • składniki odżywcze
  • śmietana
  • przydatne sztuczki
  • mrożone ciasto francuskie
  • ciasto z kruszonką
  • zamienniki cukru w wypiekach
  • podwieczorek
  • jedzenie
  • szybka pierś z kurczaka
  • porady kuchenne
  • twaróg
  • pomysł na cukier
  • orzechy
  • galaretka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising