Advertising
Zakumaj.pl

Jak dobrze ubić białka na sztywną pianę?

Opiekun artykułu: hartman
Jak dobrze ubić białka na sztywną pianę?

Jak dobrze ubić białka na sztywną pianę?

Ubite białko jest elementem niemal wszystkich ciast oraz babeczek. Często stanowi również podstawę innych dań – omletów lub naleśników. Potrawa wyjdzie wyjątkowo dobra, jeżeli piana będzie dobrze ubita. Wbrew pozorom nie zawsze jest to aż tak proste i wiele osób nie jest świadomych podstawowych zasad, które pomagają w ubiciu idealnie sztywnej piany.

Advertising
Advertising
  • W jakiej misce?

    W jakiej misce?

    Jeszcze przed rozpoczęciem ubijania trzeba zadbać o odpowiednią miskę, w której można będzie przeprowadzić ubijanie. Dobrze sprawdzają się naczynia metalowe oraz szklane. Plastikowych lepiej unikać, proces ubijania może być dłuższy, a piana mniej puszysta niż powinna. Dodatkowo trzeba pamiętać, że miska musi być czysta i sucha, pod żadnym pozorem nie może być tłusta. W tłustej misce, nawet jeśli białka zaczną się spieniać, piana nie będzie sztywna i nadająca się do użycia.

  • Przygotowanie jajek

    Bardzo ważne jest przygotowanie samych jajek. Najlepiej ubija się białko o temperaturze pokojowej. Jeśli trzyma się jajka w lodówce, przed planowanym ubijaniem najlepiej wyjąć je z chłodu i pozostawić na 10 minut na blacie, żeby nabrały odpowiedniej temperatury. Gdy to się stanie, można przejść do oddzielenia żółtek od białek. Powinno zostać to wykonane bardzo dokładnie, tak żeby w białku nie znajdowała się ani odrobina żółtka lub skorupek.

  • Na lepszą pianę

    Na lepszą pianę

    Dobra, sztywna i puszysta piana może być uzyskana przy dodatkowej pomocy innych składników. Podstawowym dodatkiem jest odrobina soli, która ułatwia białku uzyskanie odpowiedniego kształtu. Jednak niektóre przepisy podają, że lepiej dodać sól do składników suchych, a nie do piany, którą mogą destabilizować. Lepszym dodatkiem jest odrobina octu albo kwasku cytrynowego, dzięki nim piana będzie ubijała się znacznie łatwiej i będzie bardziej puszysta.Wiele przepisów poleca dodać cukier do piany, jednak trzeba pamiętać, że najlepszy efekt osiągnie się, dodając cukier do już nieco ubitej piany albo bardzo ubitej. Jeżeli zaraz po wbiciu białka do miski wsypie się cukier, istnieje ryzyko, że do ubicia się nie dojdzie.Gdy przepis wymaga dodania wody, trzeba dodawać ją powoli i w bardzo małych ilościach. Zbyt dużo wody nie pozwoli na osiągnięcie pożądanego efektu.

  • Ubijanie białek

    Ubijanie białek

    Pianę można ubijać przy pomocy miksera lub blendera. Wystarczy wykonywać to na średnich obrotach, w wysokiej misce, dzięki czemu nie zachlapie się ściany ani stołu. Można używać również tradycyjnej trzepaczki, chociaż jest to bardziej czasochłonne.

    Piana jest odpowiednio ubita w momencie, kiedy po odwróceniu miski nie wypada z niej. Jednak jeżeli taki sposób sprawdzania wydaje się zbyt ryzykowny, wystarczy przejechać nożem po pianie. Jeśli pojawi się wyraźny ślad, to znak, że piana jest dobrze ubita.

Popularne tagi
  • kulinaria
  • konsystencja drożdży
  • jajka
  • śmietana kwaśna
  • cukier
  • przepis na sernik z rodzynkami
  • zaczyn
  • skórka cytrynowa
  • słodycze
  • nagrzewanie piekarnika
  • przetwory wiśniowe
  • przepis na esencję waniliową
  • przepis na mazurek miodowy
  • urodziny
  • przyprawy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising