Advertising
Zakumaj.pl

Placek z wiśniami na pożegnanie lata

Opiekun artykułu: dareczek
Placek z wiśniami na pożegnanie lata

Placek z wiśniami na pożegnanie lata

Smakowity placek z owocami jest idealnym deserem do popołudniowej kawy lub herbaty. Nadaje się także na przyjęcie w gronie rodziny albo przyjaciół, dlatego warto przygotować taki placek samodzielnie. A z czym? Z wiśniami, które w deserze tracą swój kwaskowaty smak, stając się znacznie słodsze. W poniższym artykule podajemy sprawdzony przepis na smaczny deser z wiśniami oraz kruszonką.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Świeże i dobrej jakości składniki są tak samo ważne, jak dobry przepis. Do wykonania ciasta trzeba zebrać elementy do spodu oraz do kruszonki. Aby przygotować spód, potrzebne są:
    * 3 szklanki mąki,
    * 3/4 szklanki cukru,
    * 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
    * 1/2 szklanki oleju,
    * 4 jajka,
    * 1 opakowanie cukru waniliowego,
    * 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 1/2 kg wiśni.
    Do przyrządzenia kruszonki potrzebne są:
    * 1/2 szklanki mąki pszennej,
    * 1/2 szklanki mąki krupczatki,
    * 1/2 szklanki cukru,
    * 1/2 kostki margaryny.

  • Pierwszy krok

    Do miski z wysokimi brzegami wbić jajka. Dorzucić oba rodzaje cukru i zacząć ubijać, można mikserem, aż do uzyskania bardzo puszystej piany. Cukru nie powinno być w ogóle widać. Dzięki temu ciasto będzie lżejsze i smaczniejsze.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Gdy masa będzie puszysta, dodać do niej mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać łyżką albo mikserem, aby składniki lepiej połączyły się ze sobą. Na zakończenie wlać śmietanę oraz powoli olej, miksując na średnich obrotach, aż całość będzie stanowiła jednolitą masę.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Gotową masę przelać do prostokątnej formy posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Na wierzch położyć umyte i pozbawione pestek wiśnie, po czym przygotować kruszonkę. Jest to bardzo proste. Wystarczy zmieszać wszystkie składniki razem. Kiedy dobrze się połączą, w dowolny sposób pokruszyć uzyskaną masę prosto na wiśnie.Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 50 minut. Po upieczeniu ostudzić, a następnie posypać cukrem pudrem i podawać.

Popularne tagi
  • marynata
  • przygotowanie składników
  • zapach drożdży
  • plastikowa miska
  • świeże drożdże
  • makaron
  • patelnia
  • porada kulinarna
  • smażenie w piekarniku
  • przypalone ciasto
  • moździerz
  • smażenie na grillu
  • kalafior
  • gotowy ser
  • sposób na sztywną pianę
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising