Jak przygotować pyszną tartę z truskawkami?

Jak przygotować pyszną tartę z truskawkami?
Truskawki to owoce, które pozwalają na dużą kreatywność w kuchni. Ciasteczka, bułeczki, ciasta, wszystko to jest łatwe do zrobienia i bardzo smaczne. Jeżeli jednak chce się czegoś innego niż drożdżowe ciasto, w którym zatapiają się truskawki, można przygotować równie smaczną tartę. Oto przepis.
Potrzebne składniki
Do wykonania pysznej tarty niezbędne są dobre, świeże składniki. Tarta składa się z ciasta oraz z kremu. Do przygotowania ciasta potrzebne są:
* 300 g mąki pszennej,
* 150 g masła,
* 3 łyżki cukru pudru,
* 1 jajko.
Do wykonania kremu będą niezbędne:
* 250 g serka mascarpone,
* 250 g śmietany kremówki,
* 2 łyżki cukru pudru.
Poza tymi składnikami należy pamiętać oczywiście o truskawkach. W zależności od wielkości formy na tartę powinno być ich 0,5 – 1 kg, ale większa ilość tylko poprawi smak tarty.Krok pierwszy
Mąkę przesiać przez sitko do miski. Dodać do niej pokrojone na kawałki masło – powinno być zimne – oraz cukier puder. Ucierać albo zagniatać rękami do momentu połączenia się składników w tzw. okruszki. Gdy do tego dojdzie, wbić jajko i nadal zagniatać rękami.Zagnieść, uformować kulę, po czym lekko spłaszczyć i owinąć folią aluminiową. Włożyć na 30 minut do lodówki.
Krok drugi
Przed wyjęciem ciasta z lodówki rozpocząć rozgrzewanie piekarnika. Ciasto wyjąć, położyć na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkować na grubość 0,5 centymetra. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy do pieczenia, docisnąć do spodu i brzegów, a nadmiar z boków odciąć nożem.Spód nakłuć w kilku miejscach widelcem, po czym wsunąć formę do piekarnika na 30 minut.
Krok trzeci
Gdy ciasto się piecze, można przejść do przygotowania kremu. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę i wymieszać z serkiem.Ciasto wyjąć i gdy lekko ostygnie, wyłożyć jego spód kremem, rozsmarowując go równo na całej powierzchni.
Krok czwarty
Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Jeżeli są małe, wówczas nie trzeba ich przekrawać, lecz ułożyć na kremie w całości. Jeżeli są większe, lepiej przekroić na pół i układać płasko na kremie. Po wykonaniu tego ozdabiania wstawić tartę do lodówki na 45 minut. Po tym czasie podawać.