Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować pyszną tartę z truskawkami?

Opiekun artykułu: kaziunia
Jak przygotować pyszną tartę z truskawkami?

Jak przygotować pyszną tartę z truskawkami?

Truskawki to owoce, które pozwalają na dużą kreatywność w kuchni. Ciasteczka, bułeczki, ciasta, wszystko to jest łatwe do zrobienia i bardzo smaczne. Jeżeli jednak chce się czegoś innego niż drożdżowe ciasto, w którym zatapiają się truskawki, można przygotować równie smaczną tartę. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Do wykonania pysznej tarty niezbędne są dobre, świeże składniki. Tarta składa się z ciasta oraz z kremu. Do przygotowania ciasta potrzebne są:
    * 300 g mąki pszennej,
    * 150 g masła,
    * 3 łyżki cukru pudru,
    * 1 jajko.
    Do wykonania kremu będą niezbędne:
    * 250 g serka mascarpone,
    * 250 g śmietany kremówki,
    * 2 łyżki cukru pudru.
    Poza tymi składnikami należy pamiętać oczywiście o truskawkach. W zależności od wielkości formy na tartę powinno być ich 0,5 – 1 kg, ale większa ilość tylko poprawi smak tarty.

  • Krok pierwszy

    Mąkę przesiać przez sitko do miski. Dodać do niej pokrojone na kawałki masło – powinno być zimne – oraz cukier puder. Ucierać albo zagniatać rękami do momentu połączenia się składników w tzw. okruszki. Gdy do tego dojdzie, wbić jajko i nadal zagniatać rękami.Zagnieść, uformować kulę, po czym lekko spłaszczyć i owinąć folią aluminiową. Włożyć na 30 minut do lodówki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Przed wyjęciem ciasta z lodówki rozpocząć rozgrzewanie piekarnika. Ciasto wyjąć, położyć na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkować na grubość 0,5 centymetra. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy do pieczenia, docisnąć do spodu i brzegów, a nadmiar z boków odciąć nożem.Spód nakłuć w kilku miejscach widelcem, po czym wsunąć formę do piekarnika na 30 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy ciasto się piecze, można przejść do przygotowania kremu. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę i wymieszać z serkiem.Ciasto wyjąć i gdy lekko ostygnie, wyłożyć jego spód kremem, rozsmarowując go równo na całej powierzchni.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Jeżeli są małe, wówczas nie trzeba ich przekrawać, lecz ułożyć na kremie w całości. Jeżeli są większe, lepiej przekroić na pół i układać płasko na kremie. Po wykonaniu tego ozdabiania wstawić tartę do lodówki na 45 minut. Po tym czasie podawać.

Popularne tagi
  • przepis na ciasto z mlekiem w proszku
  • przepis na brownies
  • lukier plastyczny
  • przepis na ciasto ananasowe
  • ozdoba linia
  • przygotowanie lukru
  • przepis na deser z masła orzechowego
  • masa ciasteczkowa
  • bakalie
  • przepis na ciasto buraczano-czekoladowe
  • mąka
  • przyprawa do piernika
  • babeczki z truskawkami
  • likier
  • masa kokosowa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising