Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić tartę z bananami i karmelem?

Opiekun artykułu: pooka
Wymagany czas: 40 min.
Jak przyrządzić tartę z bananami i karmelem?

Jak przyrządzić tartę z bananami i karmelem?

Banany są jednymi z owoców najchętniej wykorzystywanych do tworzenia deserów lub dodawania do nich. Nic dziwnego, komponują się doskonale z wieloma dodatkami i stanowią niezastąpiony składnik tarty z karmelem. Bez bananów nie smakowałaby tak dobrze. Jeśli chcesz zaskoczyć gości albo rodzinę czymś niezwykle dobrym oraz bardzo słodkim, wypróbuj proponowany przez nas przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby zrobić dobrą tartę, trzeba przygotować składniki zarówno na spód, jak i na wnętrze ciasta. Na ciasto niezbędne są:

    * 250 g mąki,

    * 125 g masła,

    * 50 g cukru,

    * 1 łyżka wody.

    Do wypełnienia tarty przydadzą się:

    * 500 ml śmietanki 30%,

    * 120 g cukru,

    * 4 banany,

    * 2 łyżeczki cukru brązowego,

    * 1/2 cytryny,

    * orzechy,

    * wiórki czekoladowe.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem. Ze względu na to, że jest to kruche ciasto, zagniatanie powinno być krótkie, lecz intensywne. Gotową masę rozwałkować i przenieść do formy do tarty (najlepiej o średnicy nie większej niż 26 cm). Po wyłożeniu formy ciastem schować ją na 30 minut w lodówce.Po upływie odpowiedniego czasu nakłuć ciasto widelcem i wsunąć foremkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piec przez 25 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do rondelka wsypać cały cukier i zacząć podgrzewać do momentu rozpoczęcia karmelizowania się cukru. Wtedy dolać 250 ml śmietanki. Mieszać, aż masa zacznie gęstnieć. Zajmuje to zazwyczaj 15 – 20 minut. Kiedy uzyska się odpowiednią masę, zdjąć rondel z gazu i odstawić do przestygnięcia.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Banany obrać ze skórki i przekroić na pół – wzdłuż. Każdy kawałek zamoczyć w soku świeżo wyciśniętym z cytryny, a następnie kłaść na upieczone ciasto. Po ułożeniu wszystkich bananów zalać całość wciąż ciepłą, lecz już nie gorącą masą karmelową. Formę z tartą wstawić do lodówki aż do zastygnięcia masy.W tym czasie ubić pozostałą śmietankę wraz z 2 łyżeczkami cukru na sztywną masę. Po wyjęciu tarty z lodówki nanieść bitą śmietanę na całe ciasto albo na poszczególne kawałki już na talerzykach dla gości. Posypać orzechami i wiórkami.

Popularne tagi
  • babeczka czekoladowa
  • przygotowanie sernika
  • skórka cytrynowa
  • ciasto z ananasem
  • stolnica
  • owoc
  • forma do papilotek
  • krem karpatka
  • brzoskwinie
  • dodatek do tortów
  • papilotki
  • biszkopt kakaowy
  • pastylki czekoladowe
  • jogurt naturalny
  • sernik angielski
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising