Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować sos do ryby z winem i kaparami?

Opiekun artykułu: marekga
Wymagany czas: 40 min.
Jak przygotować sos do ryby z winem i kaparami?

Jak przygotować sos do ryby z winem i kaparami?

Ryba sama w sobie może mieć nudny smak. Dopiero dodatki sprawiają, że staje się wyśmienita i trudno nie prosić o dokładkę. Poza solą i cytryną, do podania ryby można stworzyć doskonały sos na bazie wina oraz kaparów. Bardzo oryginalny i bardzo francuski. Jeżeli masz ochotę pogłębić doznania związane z jedzeniem produktów rybnych, ten sos Ci się spodoba.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby wykonać smaczny sos, który sprawi, że danie rybne będzie smakować niczym w wykwintnej restauracji, potrzebne będą następujące składniki:

    * 3 szklanki wina białego, wytrawnego,

    * 4 szalotki,

    * 1 kostka masła,

    * 3 łyżki kaparów,

    * koperek,

    * pieprz,

    * sól,

    * oliwa z oliwek.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Szalotki umyć, obrać cienko oraz dokładnie posiekać. Jeżeli szalotki są bardzo małe, wówczas niezbędne jest pokrojenie ich dwa razy więcej. Następnie w rondlu lub na patelni z wysokimi brzegami rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, po czym wrzucić na nią szalotki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Pachnące szalotki podgrzewać, aż staną się miękkie oraz nabiorą złocistego koloru. Powinno to zająć 12 – 15 minut. Gdy przybiorą odpowiednią barwę, zwiększyć ogień pod rondelkiem oraz dodać do niego całe przygotowane wino. Doprowadzić do wrzenia i poczekać, aż część – około 1 szklanka – wina odparuje. Dopiero wtedy nieco zmniejszyć płomień pod garnkiem i rozpocząć dodawanie masła – stopniowo, po 1 łyżce. Na tym etapie sos nie powinien wrzeć, jednak musi zachować na tyle duże ciepło, aby masło topiło się, łącząc z pozostałymi składnikami.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kapary umyć i odsączyć z nadmiaru wody, koperek dokładnie posiekać, a następnie oba elementy wrzucić do sosu. Zamieszać dokładnie. Doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać i zdjąć z palnika. Tak przygotowanym sosem, jeszcze ciepłym, polać całą rybę albo jej kawałeczki tuż przed podaniem jej na stół.

Popularne tagi
  • garnek
  • drób
  • przepis na sos do sałatki
  • sos do sałatki cezara
  • jogurt grecki
  • przekąska
  • papryka w proszku
  • tarka
  • sos czosnkowy
  • dip czosnkowy
  • ser feta
  • ser żółty
  • wino czerwone
  • sos z wina
  • kumin
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising