Jak przyrządzić bakłażany z grilla?

Jak przyrządzić bakłażany z grilla?
Warzywa przypieczone na grillu to już jeden ze standardów grillowania. Samo mięso to za mało i często nie smakuje tak dobrze samo, jak z dodatkami. Poza tym nie każdy jest wielbicielem ciężkich mięsnych potraw i potrzebuje czegoś lekkiego. Taką lekką potrawą może być bakłażan, który podobnie jak cukinia, może być przygotowany na kilka różnych sposobów.
- Bakłażan z mozzarellą  - Bakłażan z grilla doskonale smakuje z dodatkami. Aby go przygotować, potrzebne są następujące składniki: 
 * 1 bakłażan,
 * 3 łyżki oliwy z oliwek,
 * 125 g sera mozzarella,
 * bazylia,
 * sos barbecue,
 * pieprz,
 * sól.
 Bakłażana umyć, po czym pokroić na plastry o szerokości 2 centymetrów. Posypać solą i ułożyć w misce, pozostawiając na 30 minut, żeby puściły sok. Po tym czasie umyć plasterki, osuszyć i z obu stron posmarować oliwą z oliwek. Kłaść plastry warzywa na rozgrzanym ruszcie i przypiekać 5 minut z każdej strony. Przed końcem pieczenia na każdym plasterku bakłażana położyć plaster mozzarelli i grillować, aż ser rozpuści się lekko. Podawać z sosem barbecue i bazylią.
- Bakłażan z pomidorem  - Smacznego bakłażana można z powodzeniem łączyć z innymi warzywami. Dzięki temu uzyskuje się jeszcze lepszą grillowaną potrawę. Do jej wykonania niezbędne są: 
 * 1 średni bakłażan,
 * 1 pomidor,
 * 1 opakowanie sera mozzarella,
 * oliwa z oliwek,
 * pieprz,
 * sól,
 * bazylia,
 * tymianek.
 Warzywa należy umyć. Bakłażana pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Skropić oliwą z oliwek oraz pieprzem i kłaść na rozgrzanym ruszcie. Piec z obu stron. Na 2 – 3 minuty przed końcem smażenia położyć na każdym bakłażanie plasterek mozzarelli i pomidora. Posypać lekko solą i bazylią. Przysmażać do momentu rozpuszczenia się sera i podawać od razu po zdjęciu z grilla.
- Bakłażan z przyprawami  - Przyprawy sprawiają, że każde danie może stać się wyjątkowe. Nie inaczej jest w przypadku bakłażanów. Grillowanie ich z przyprawami daje niezwykle smaczny efekt. Aby wykonać taką potrawę, należy przygotować: 
 * 1 bakłażana,
 * 1 ząbek czosnku,
 * tymianek,
 * bazylię,
 * oregano,
 * oliwę z oliwek,
 * pieprz.
 Po umyciu bakłażana pokroić go na plasterki nie mniejsze niż 1 centymetr. Każdy plasterek posmarować oliwą z oliwek i dokładnie obsypać przyprawami. Grillować na rozgrzanym ruszcie, po 5 minut z każdej strony. Podawać od razu po zdjęciu z grilla. Smacznego!

















