Zakumaj.pl

Jak przyrządzić deser z karmelem i whisky?

Wymagany czas: 1 godz.
Jak przyrządzić deser z karmelem i whisky?

Dorośli są wielbicielami słodyczy i deserów nie mniej od dzieci, a czasami nawet bardziej je lubią. W związku z tym, szykując coś smacznego na przyjęcie dla pełnoletnich biesiadników, dobrze jest zaserwować coś z dodatkiem alkoholu. Nie tylko urozmaici to smak, ale może sprawić, że deser okaże się najlepszym, co goście jedli dotychczas. Jeśli nie masz własnego pomysłu, wypróbuj ten, który podajemy poniżej.

  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Zrobienie deseru z alkoholowym posmakiem wymaga przygotowania odpowiednich i bardzo świeżych składników. Potrzebne są:

    * 2 szklanki mleka,

    * 1 szklanka śmietany kremówki,

    * 3/4 szklanki cukru brązowego,

    * 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej,

    * 2 jajka,

    * 3 łyżki masła,

    * 2 łyżeczki aromatu waniliowego,

    * 1 łyżka whisky,

    * 1/4 łyżeczki soli.

    Przyda się również kilka elementów do dekoracji, mianowicie:

    * 1 batonik toffi w czekoladzie,

    * 3 łyżki cukru,

    * 1/2 łyżeczki cukru waniliowego,

    * 3/4 szklanki śmietany kremówki.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Wsypać do niego cukier i zacząć mieszać, aż zacznie się roztapiać. Gdy cukier roztopi się już lekko, zaprzestać mieszania, pozwalając cukrowi na karmelizowanie się. Po przybraniu przez masę płynnej konsystencji zdjąć rondel z pieca i dodać śmietanę kremówkę. Wymieszać całość na kremową, karmelową masę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do osobnego rondelka wlać mleko, dodać skrobię kukurydzianą i sól. Zacząć podgrzewać na ogniu, aż mleko zacznie się gotować. Wtedy zmniejszyć płomień pod garnkiem, stopniowo wlewając do mleka masę karmelową i cały czas mieszać trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Jajka rozbić, wydobywając żółtko, ponieważ tylko ono jest potrzebne. Przełożyć żółtko do miski i rozmieszać widelcem, a następnie wolnym, lecz stabilnym strumieniem wlać do nich 1 szklankę wcześniej zrobionego kremu karmelowego. Mieszać aż do połączenia się, po czym wlać do reszty kremu i zacząć go podgrzewać na wolnym ogniu przez 5 minut.

  • Krok czwarty

    Gotowy krem przelać do miski i połączyć z aromatem waniliowym oraz whisky. Po wymieszaniu okryć folią aluminiową całą miskę, również z wierzchu dociskając folię do powierzchni kremu. Włożyć do lodówki na 4 – 5 godzin, a nawet na całą dobę.Przed podaniem kremu ubić kremówkę z cukrem i cukrem waniliowym. Krem przekładać do pucharków i ozdobić go bitą śmietaną oraz posypać pokruszonym batonikiem toffi.