Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić pyszne ciasto cytrynowe z borówkami amerykańskimi?

Opiekun artykułu: jowita
Jak przyrządzić pyszne ciasto cytrynowe z borówkami amerykańskimi?

Jak przyrządzić pyszne ciasto cytrynowe z borówkami amerykańskimi?

Kuchnia amerykańska potrafi zaoferować niejeden ciekawy deser, który ucieszy podniebienie smakoszy. Ciasto cytrynowe z dodatkiem borówek jest jednym z lepszych podwieczorków, jakie można samodzielnie przygotować. W poniższym artykule podajemy sprawdzony przepis, który przypadł już do gustu wielu smakoszom. Zachęcamy do spróbowania i samodzielnej oceny.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby przygotować ciasto na deser, niezbędne jest zgromadzenie zawczasu wszystkich potrzebnych do tego składników spożywczych. Wśród nich muszą pojawić się następujące:
    * 230 g mąki tortowej,
    * 150 g białego cukru,
    * 70 g masła,
    * 3 jajka,
    * 1/3 szklanki mleka,
    * 1/4 szklanki oleju,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    * 1 cytryna,
    * szczypta soli,
    * 1 szklanka borówek amerykańskich.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Zanim przejdzie się do przygotowywania ciasta, należy nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Do miski wbić jajka, dodać cukier i zacząć ubijać oba składniki na bardzo puszystą masę. Cukier powinien być praktycznie niewidoczny.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia lub przesiać do jednej miski. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, a następnie dokładnie zetrzeć skórkę na tarce o bardzo drobnych oczkach. Następnie skórkę, mąkę z proszkiem, mleko oraz olej dodać do masy jajecznej. Cały czas mieszać na średnico obrotach miksera, aż do uzyskania jednolitej masy.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Okrągłą lub prostokątną formę do pieczenia posmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą. Gotową masę o jednolitej konsystencji wylać do formy i posypać borówkami. Wsunąć blaszkę do piekarnika na 50 minut. Długim patyczkiem do szaszłyków sprawdzać, czy ciasto jest dobrze upieczone w środku. Jeśli do patyczka nic się nie przykleja, to znak, że deser jest gotowy. Ostudzić go, a przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.Lekkie, słodkie ciasto o cudownym aromacie cytryny doskonale pasuje do popołudniowej kawy albo herbaty.

Popularne tagi
  • sernik po japońsku
  • składniki ciasta
  • cukier pudel
  • ciasto w kształcie serca
  • wykonania ozdoby ciasta
  • pastylki czekoladowe
  • urodziny
  • mleko skondensowane
  • ciasto z jabłkami
  • szarlotka dietetyczna
  • jak zrobić karpatkę
  • twaróg
  • dodatek do dań
  • czerwony barwnik
  • słodki syrop
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising