Jak zrobić oryginalny sernik z dyni?

Jak zrobić oryginalny sernik z dyni?
Sernik niezmiennie pozostaje jednym z chętniej pieczonych i jadanych ciast. Jednak tradycyjne ciasto, z białą masą i posmakiem tylko sera, z czasem może zostać uznane za nudne. W takiej sytuacji mile widziane są wszelkie dodatki, które pozwolą zmienić deser w niezwykłą przyjemność. Jednym z takich dodatków jest dynia. Czyniąc z niej jeden ze składników ciasta, można uzyskać smaczny sernik z dyni. Oto przepis.
- Niezbędne składniki na ciasto  - Smaczny sernik składa się ze spodu oraz masy serowej. Żeby wykonać lekki spód, potrzebne będą: 
 * 1 szklanka pokruszonych herbatników,
 * 2 łyżeczki cukru,
 * 3 łyżki masła.
 Z kolei na masę serową trzeba zebrać:
 * 450 g serka śniadaniowego,
 * 1,5 szklanki dyni,
 * 1 szklankę cukru pudru,
 * 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
 * 4 jajka,
 * 1 łyżeczkę cynamonu,
 * 1 łyżeczkę aromatu waniliowego,
 * 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników,
 * 1/4 łyżeczki soli.
- Krok pierwszy- W średniej wielkości garnku roztopić masło. Dodać do niego pokruszone herbatniki, mogą być zarówno maślane, jak i kakaowe, dosypać do nich cukier. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki, a następnie uzyskaną masę wyłożyć do okrągłej formy do pieczenia,. Rozłożyć po całym dnie, po czym włożyć formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. 
- Krok drugi  - Serek przełożyć do miski. Dodać do niego cukier i wymieszać, najlepiej mikserem na najniższych obrotach, dzięki czemu masa będzie bardziej puszysta. Do serka stopniowo dodawać cynamon, aromat, przyprawę do piernika i sól, tworząc jednolitą masę. 
- Krok trzeci  - Przygotowany miąższ z dyni pokroić na małe kawałki. Na patelni roztopić odrobinę masła i podsmażać na niej dynię, aż stanie się miękka i łatwa do rozgniecenia. Ostudzić, po czym dodać mus do masy serowej i starannie wymieszać. Na zakończenie wbijać po jednym jajku i dokładnie miksować. 
- Krok czwarty  - Gotową masę przelać do formy z upieczonym wcześniej spodem. Brzegi formy owinąć folią. Nalać wody do większej brytfanny albo folii i włożyć do niej formę. Przełożyć naczynia do piekarnika i piec ciasto w temperaturze 190 – 200 stopni Celsjusza przez 50 – 60 minut.Po upieczeniu wystudzić i podawać z 1 łyżką kwaśnej śmietany. 


















