Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić granitę arbuzową z imbirem i limonką?

Opiekun artykułu: arnirbk
Wymagany czas: 30 min.
Jak przyrządzić granitę arbuzową z imbirem i limonką?

Jak przyrządzić granitę arbuzową z imbirem i limonką?

Im cieplej jest na dworze, im większą temperaturę pokazuje termometr, tym bardziej potrzebne jest coś orzeźwiającego. Pochodząca z Włoch granita jest doskonałym sposobem na osiągnięcie takiego efektu, dlatego jeżeli upał daje się we znaki, trzeba sięgnąć po odpowiednie składniki i działać. Oto podpowiedź, w jaki sposób.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Do przygotowania granity potrzebnych jest kilka składników spożywczych, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:

    * 4 szklanki arbuza, bez pestek,

    * 3 łyżki cukru pudru,

    * 1 limonka,

    * 4 cm korzenia imbiru,

    * sól morska.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Miąższ użyty do wykonania granity powinien być dokładnie oczyszczony z pestek – zarówno czarnych, jak i białych. Po wyczyszczeniu przełożyć zarówno miąższ, jak i sok, który wyciekł podczas pracy, do wysokiego pojemnika.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Limonkę sparzyć. Przekroić na pół i z obu połówek wycisnąć jak największą ilość soku, dolewając ją następnie do arbuza. Imbir obrać łyżeczką ze skórki, po czym zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Również dodać go do arbuza. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać przy pomocy blendera.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Pojemnik z gotową masą wstawić do zamrażalnika. Mieszać całość co 1 – 2 godziny, żeby granita przyjęła odpowiednią konsystencję. Dobrym sposobem na jej uzyskanie jest mieszanie widelcem, co pozwoli na otrzymanie konsystencji szronu, który zazwyczaj przypomina granita. Mieszanie zapobiegnie również tworzeniu się przesadnie dużej ilości kryształków lodu, które mogłyby zaburzyć smak.Po dokładnym zmrożeniu nakładać deser do ozdobnych pucharków i podawać. Ciekawy efekt smakowy daje posypanie deseru solą morską. Już po zjedzeniu kilku łyżeczek można poczuć miłe orzeźwienie.

Popularne tagi
  • zimny przysmak
  • posiłek
  • lody arbuzowe
  • lody pistacjowe
  • lody z masła orzechowego
  • ochłoda
  • sos czekoladowo-owocowy
  • mrożony jogurt
  • smaczne lody
  • domowy sorbet
  • lody truskawkowe
  • okrągła forma
  • imbir
  • sposób wykonania lodów
  • kąpiel na parze
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising