Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na dietetyczne lody truskawkowe

Opiekun artykułu: martajg
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 10 min.
Przepis na dietetyczne lody truskawkowe

Przepis na dietetyczne lody truskawkowe

Truskawki to typowe owoce lata. Ich smak przywodzi nam na myśl pierwsze ciepłe dni czerwca oraz targi pełne straganów właśnie z tymi czerwonymi przysmakami. Choć trudno się powstrzymać, aby nie zjeść ich po prostu solo lub z dodatkiem odrobiny cukru, to jednak warto wykorzystywać je do przetworów, ciast i innych potraw, póki jest na nie sezon. Nie odmawiaj więc sobie przyjemności zjedzenia przepysznych lodów wykonanych na bazie truskawek oraz jogurtu. Możesz je przyrządzić nawet będąc na diecie odchudzającej.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 duży jogurt bałkański

300 g truskawek

pół łyżeczki miodu

foremki do lodów (opcjonalne)

1 duży jogurt bałkański 300 g truskawek pół łyżeczki miodu foremki do lodów (opcjonalne)
  • Przygotowanie truskawek

    Truskawki należy dokładnie umyć, a następnie pozbawić je szypułek. Jeśli są duże, przekrój je na pół. Truskawki przerzuć do miski i rozgnieć za pomocą widelca. Jeśli masz w domu blender, wówczas możesz zmiksować owoce za jego pomocą.

  • Przygotowanie lodów

    Przygotowanie lodów

    Do większej miski przelej jogurt grecki lub bałkański. Następnie dodaj rozdrobnione truskawki. Wymieszaj całość ze sobą.Jogurt ma dość kwaśny smak, więc warto dosłodzić nasze lody. Najlepiej użyć do tego miodu (lub innego zdrowego zamiennika cukru). Miodu wystarczy mniej niż pół łyżeczki.

  • Zamrażanie

    Do zrobienia lodów będą potrzebne specjalne formy z patyczkami. Możesz je kupić w dyskontach, sklepach z akcesoriami domowymi lub też na aukcji internetowej. Nie kosztują wiele.

    Masę jogurtowo-truskawkową przelej do form i włóż do zamrażalnika na trzy godziny. Po tym czasie lody będą gotowe do zjedzenia.

  • Zamrażanie – wersja alternatywna

    Zamrażanie – wersja alternatywna

    Jeśli nie masz specjalnych foremek, możesz masę truskawkowo-jogurtową przelać do hermetycznego pojemnika. Wówczas lód przyjmie taki kształt, jak pojemnik i będziesz mogła go wyjadać wprost z pudełeczka. Wybierając tę wersję zamrażania, musisz jednak pamiętać o jednej, bardzo ważnej kwestii. Co godzinę otwórz zamrażarkę i zamieszaj masę, aby się równomiernie zamroziła. Nie mroź jej dłużej niż 3 godziny. Smacznego!

Popularne tagi
  • mleko w proszku
  • danie
  • syrop miodowy
  • przygotowanie sorbetu
  • jogurt naturalny
  • masa
  • ubita piana
  • sposób przyrządzenia sorbetu
  • biszkopty
  • przepis na granitę arbuzową
  • egzotyka
  • orzeszki
  • spód bezowy
  • sól
  • ochłoda
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising