Jak przyrządzić grillowane szparagi z sosem holenderskim?

Jak przyrządzić grillowane szparagi z sosem holenderskim?
Sezon na szparagi zawsze warto wykorzystać jak najbardziej, tworząc całą gamę ciekawych potraw. Wśród nich mogą znaleźć się grillowane szparagi z sosem rodem z Holandii, który wspaniale podkreśli delikatność warzyw. Spróbuj, a zakochasz się w tym daniu. Oto prosty i sprawdzony przepis.
- Niezbędne składniki spożywcze  - Wykonanie smacznego dania jest możliwe, jeśli zawczasu przygotuje się odpowiednie składniki na główną część, czyli szparagi oraz na sos.Do głównej części dania potrzebne będzie: 
 * 6 szparagów,
 * 6 plasterków boczku wędzonego,
 * oliwa z oliwek.
 Do sosu potrzebne będą:
 * 50 g masła,
 * 4 łodygi koperku,
 * 2 żółtka,
 * 2 łyżki soku z cytryny,
 * pieprz,
 * sól.
- Krok pierwszy  - Patelnię grillową posmarować dokładnie oliwą z oliwek. Rozgrzać, aby była bardzo ciepła. W tym czasie szparagi opłukać, przyciąć lekko zdrewniałe części. Owinąć każdego szparaga jednym plasterkiem boczku. Zwinąć tak, żeby boczek nie rozwinął się podczas smażenia na patelni. 
- Krok drugi  - Przygotowane szparagi położyć na patelni i przypiekać z każdej strony, aż boczek oraz warzywo zbrązowieją. Wystarczy przysmażać je przez 10 – 14 minut. W tym czasie można przejść do wykonywania sosu holenderskiego.Do rondla włożyć masło. Roztopić je dokładnie. Żółtka wbić do miski i ubić je nad parą wodną, aby były bardziej puszyste. Dodać do nich sok z cytryny, sól, pieprz, a następnie ubijać prze 8 minut. 
- Krok trzeci  - Po ubiciu żółtek z dodatkami stopniowo dodawać do nich ciepłe masło. Ubijanie żółtek nad parą miało również na celu sprawienie, by nie ścięły się podczas dodawania do niego roztopionego masła. Wymieszać masło z masą jajeczną, po czym dodać koperek. Jeszcze raz zamieszać.Gotowe szparagi z boczkiem położyć na talerzu i oblać ciepłym sosem holenderskim. Można również przelać sos do miseczki, postawić obok warzyw, a następnie maczać w dodatku kawałki szparagów. 


















