Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na grillowanego łososia ze szparagami

Opiekun artykułu: merkury
Przepis na grillowanego łososia ze szparagami

Przepis na grillowanego łososia ze szparagami

Grillowane potrawy mogą urozmaicić spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Wiele osób, które urodziły się w czasie ciepłych miesięcy, decyduje się na zorganizowanie urodzin właśnie z grillem w tle. Ze zrozumiałych względów chcą podać gościom coś wyjątkowego. Zamiast kurczaka albo karkówki można uraczyć ich grillowanym łososiem. Oto sprawdzony przepis.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Żeby wykonać popisową potrawę z grilla potrzebne są określone składniki. Wśród nich znajdują się:
    * 2 filety z łososia,
    * 1 pęczek szparagów zielonych,
    * 3 łyżki oliwy,
    * 1 cytryna,
    * 1 pęczek koperku,
    * pieprz,
    * tymianek,
    * estragon,
    * sól.

  • Etap pierwszy

    Wybierając łososia do przygotowania, trzeba szczególnie zadbać o to, żeby był świeży. Jeżeli kupuje się go na targu rybnym, trzeba dopytać o jego jakość. Natomiast jeżeli kupuje się pakowane filety, należy zwrócić uwagę na datę produkcji i przydatności do spożycia. Po zakupie należy umyć rybę i osuszyć ją.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Wycisnąć sok z cytryny do szklanej miski. Koperek umyć, po czym posiekać go bardzo drobno i dodać do soku. Dodać przyprawy – można dołączyć również dowolne ulubione, jednak pamiętając, że ich aromat nie powinien przytłoczyć smaku ryby. Do marynaty włożyć rybę, tak żeby cała była pokryta sosem. Pozostawić na 60 minut w lodówce.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Szparagi dokładnie umyć, osuszyć. Twarde, tzw. zdrewniałe końcówki odciąć. Położyć na tacce aluminiowej.Grill rozgrzać. Gdy będzie już bardzo gorący, położyć na nim odsączoną z marynaty rybę. Obok ułożyć tackę ze szparagami. W trakcie pieczenia smarować je od czasu do czasu oliwą z oliwek. Można użyć również odrobiny masła.Smażyć do momentu, aż ryba będzie brązowozłota, a szparagi chrupiące i przypieczone. Potrawę najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu. Świetnie smakuje z kawałkiem świeżej bagietki oraz sosem jogurtowym.

Popularne tagi
  • żeberka wieprzowe
  • żeberka w winie i miodzie
  • warzywa z grilla
  • przepis na grillowane szparagi
  • miód
  • pieczarki z cukinią
  • sposoby na grilla
  • sos do potraw
  • wykałaczki
  • kromka chleba
  • wygoda użytkowania
  • koncentrat pomidorowy
  • przysmak z grilla
  • sposób na grillowanego bakłażana
  • podpałka w płynie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising