Przepis na grillowanego łososia ze szparagami

Przepis na grillowanego łososia ze szparagami
Grillowane potrawy mogą urozmaicić spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Wiele osób, które urodziły się w czasie ciepłych miesięcy, decyduje się na zorganizowanie urodzin właśnie z grillem w tle. Ze zrozumiałych względów chcą podać gościom coś wyjątkowego. Zamiast kurczaka albo karkówki można uraczyć ich grillowanym łososiem. Oto sprawdzony przepis.
- Co jest potrzebne?  - Żeby wykonać popisową potrawę z grilla potrzebne są określone składniki. Wśród nich znajdują się: 
 * 2 filety z łososia,
 * 1 pęczek szparagów zielonych,
 * 3 łyżki oliwy,
 * 1 cytryna,
 * 1 pęczek koperku,
 * pieprz,
 * tymianek,
 * estragon,
 * sól.
- Etap pierwszy- Wybierając łososia do przygotowania, trzeba szczególnie zadbać o to, żeby był świeży. Jeżeli kupuje się go na targu rybnym, trzeba dopytać o jego jakość. Natomiast jeżeli kupuje się pakowane filety, należy zwrócić uwagę na datę produkcji i przydatności do spożycia. Po zakupie należy umyć rybę i osuszyć ją. 
- Etap drugi  - Wycisnąć sok z cytryny do szklanej miski. Koperek umyć, po czym posiekać go bardzo drobno i dodać do soku. Dodać przyprawy – można dołączyć również dowolne ulubione, jednak pamiętając, że ich aromat nie powinien przytłoczyć smaku ryby. Do marynaty włożyć rybę, tak żeby cała była pokryta sosem. Pozostawić na 60 minut w lodówce. 
- Etap trzeci  - Szparagi dokładnie umyć, osuszyć. Twarde, tzw. zdrewniałe końcówki odciąć. Położyć na tacce aluminiowej.Grill rozgrzać. Gdy będzie już bardzo gorący, położyć na nim odsączoną z marynaty rybę. Obok ułożyć tackę ze szparagami. W trakcie pieczenia smarować je od czasu do czasu oliwą z oliwek. Można użyć również odrobiny masła.Smażyć do momentu, aż ryba będzie brązowozłota, a szparagi chrupiące i przypieczone. Potrawę najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu. Świetnie smakuje z kawałkiem świeżej bagietki oraz sosem jogurtowym. 

















