Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić grog?

Opiekun artykułu: anikkk
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 15 min.
Jak przyrządzić grog?

Jak przyrządzić grog?

Grog to trunek podawany niegdyś marynarzom na żaglowcach. Swój sukces zawdzięcza rosnącej popularności w XVII wieku rumu, który wyparł wydzielane marynarzom dzienne racje piwa. Piwo było wtedy bardzo słabe i szybko ulegało nadpsuciu, więc zastąpienie go mocniejszym alkoholem zostało pozytywnie przyjęte przez marynarzy. Ponadto grog, z uwagi na zawartość cytrusów, zapewniał im porcję witamin i zapobiegał szkorbutowi. Dzisiaj grog pity jest raczej jako alkoholowa ciekawostka niż praktyczny lek zapobiegający chorobom. Poniżej znajdziesz przepis na przygotowanie go we własnym domu oraz wskazówki dotyczące tego, jak go podawać.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

500 ml wody

150 ml ciemnego rumu

2 łyżki białego cukru

2 cytryny

5 goździków

płaska łyżeczka cynamonu

500 ml wody 150 ml ciemnego rumu 2 łyżki białego cukru 2 cytryny 5 goździków płaska łyżeczka cynamonu
  • Rum

    Rum

    Trunek ten jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Nie potrzebujesz żadnych drogich ani egzotycznych składników. Wszystkie dostaniesz w każdym hipermarkecie. Podstawą będzie dobrej jakości ciemny rum, gdyż będzie grał główne skrzypce w twoim drinku. Oczywiście marynarze mogli o takim jedynie pomarzyć, dostając często podłej jakości alkohol, lecz w twoim wypadku radzę kierować się względami smakowymi.

  • Przygotowanie

    Przygotowanie

    Weź niewielki garnek i zagotuj w nim wodę z dodatkiem cynamonu, cukru i goździków. Zagotuj całość, by wszystkie te składniki oddały swój smak. Będą one nadawać nuty aromatyczne trunkowi, sprawiając, że przestanie on być jedynie rozwodnionym rumem, a stanie się grogiem. Nie przesadź z cynamonem, bo zabijesz wszelkie inne smaki. Do gorącego płynu wlej rum oraz wyciśnij cały sok z dwóch cytryn, uważając, by nie wrzucić przy okazji pestek. Najlepiej będzie przecisnąć je nad sitkiem.

  • Przelej do kubków

    Przelej do kubków

    Trunek ten idealnie nadaje się na jesienne, chłodne i deszczowe wieczory. Żeglarze pili go dla zahartowania organizmu podczas naprawdę podłych sztormów. Towarzyszył temu ogromny dyskomfort zawilgoconych kajut i obślizgłego od mokrego drewna pokładu. Wypicie takiego ciepłego, krzepiącego napoju było dla nich niewyobrażalnie przyjemnym elementem paskudnego dnia. Niech picie grogu będzie dla ciebie i twoich znajomych taką historyczną podróżą w tamte realia. Przygotuj go, gdy wrócicie cali zmoknięci z połowu ryb, a wszyscy będą trzęśli się z zimna. Podawaj koniecznie gorący, w spartańskich blaszanych garnuszkach, w których prezentuje się najlepiej, ewentualnie w szklanych kubkach. Picie go w kieliszkach będzie uwłaczało jego specyficznej historii. Możesz podać również cukier i inne dodatki na stół, by każdy mógł sobie doprawić grog według własnego gustu.

Popularne tagi
  • ogórek
  • pub
  • przepis na drink bellini
  • shake z wanilią
  • kasztany
  • soda oczyszczona
  • margarita kokosowa
  • różowe wino
  • jabłecznik
  • przygotowanie koktajlu regenerującego
  • koktajl oczyszczający
  • chłodzenie piwa
  • przepis na likier cytrynowy
  • esencja waniliowa
  • likier wiśniowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising