Advertising
Zakumaj.pl

Zimowy przysmak – czekoladowy deser z winem i cynamonem

Opiekun artykułu: szmaragd
Wymagany czas: 40 min.
Zimowy przysmak – czekoladowy deser z winem i cynamonem

Zimowy przysmak – czekoladowy deser z winem i cynamonem

Cynamon i wino to jedno z najlepszych połączeń w czasie zimy, aromatyczne i rozgrzewające. Jednak podawanie ciągle grzanego wina z przyprawami może się znudzić. Żeby rozwiać kulinarną monotonię, warto przygotować deser, w którym cynamon oraz wino łączą się z gorącą czekoladą.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Czekoladowy przysmak na zimne popołudnia wymaga przygotowania odpowiednich składników, dzięki którym babeczki będą pyszne i aromatyczne. Aby je przyrządzić, należy zebrać:
    * 90 g mąki pszennej,
    * 160 g cukru,
    * 170 g masła,
    * 170 g gorzkiej czekolady,
    * 1 łyżeczkę cynamonu,
    * 1/4 szklanki czerwonego wina półwytrawnego,
    * 6 jajek,
    * 1 opakowanie cukru waniliowego,
    * gorzkie kakao do posypania.
    Poza składnikami spożywczymi należy przygotować również 5 – 8 miseczek żaroodpornych, w których można zapiekać ciasto. Są to tzw. ramekiny.

  • Etap pierwszy

    Etap pierwszy

    Żaroodporne naczynia należy dobrze wysmarować masłem albo margaryną i posypać cukrem lub sypkim kakao. Następnie do niewielkiego garnka włożyć połamaną na kawałki czekoladę i masło. Rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli układając mały garnek na większym, w którym znajduje się parująca woda. Gdy czekolada będzie już całkowicie roztopiona, dodać cynamon oraz wino, po czym dokładnie zamieszać.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Po zdjęciu czekolady z dodatkami z kąpieli wodnej należy odczekać chwilę, aż czekolada nieco ostygnie, po czym dodać do niej resztę składników – mąkę, cukier, cukier waniliowy i jajka – po czym zmiksować. Miksowanie nie musi trwać długo, ponieważ w przypadku tego rodzaju babeczek do ciasta nie powinno dostać się zbyt wiele powietrza. Wystarczy, jak składniki połączą się w jednolitą masę. Gdy tak się stanie, napełniamy ciastem ramekiny.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Naczynia z ciastem należy włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. W czasie pieczenia warto raz sprawdzić, czy ciasto zaczyna się ścinać, czy jest nadal bardzo płynne. Po upływie odpowiedniego czasu wyjmujemy babeczki z piekarnika. Można podawać od razu, posypując wcześniej cukrem pudrem, lub odczekać 2 – 3 minuty i podać z bitą śmietaną albo 1 łyżeczką lodów waniliowych.

Popularne tagi
  • ciasto domowe
  • anglia
  • babeczka z cynamonem i winem
  • suche drożdże
  • muffiny z mascarpone
  • deser zimowy
  • kakao
  • muffinki z powidłami
  • mak
  • miód
  • płynna czekolada
  • przepis na babeczki dyniowe
  • jajka
  • składniki na babeczki
  • przepis na muffinki miętowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising
X