Jak przyrządzić kurki w śmietanie?

Jak przyrządzić kurki w śmietanie?
Smak kurek jest znany każdemu grzybiarzowi. Najczęściej to właśnie ten grzyb jest przynoszony z wyprawy do lasu, ponieważ kurek zawsze jest w bród i łatwiej je znaleźć niż prawdziwki. Nie ma w tym nic złego, ponieważ kurki znacznie częściej niż inne grzyby pasują do szybkich potraw na śniadanie, obiad lub kolację. Dobre kurki w śmietanie to idealna wieczorna przekąska. Spróbuj.
- Jakie składniki są potrzebne?  - Smaczne i aromatyczne kurki w śmietanie można przygotować dzięki zebraniu kilku odpowiednich składników, są to: - * 1 kg kurek, - * 200 ml śmietany, - * 3 łyżki posiekanego koperku, - * 1 cebula, - * 1/4 kostki masła, - * pieprz, - * sól. 
- Krok pierwszy  - Kurki – najlepiej świeżo zebrane – przepłukać pod wodą z piasku i pozwolić im odciec z nadmiaru wody na sitku. Żeby było szybciej, można je również osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem. Jeżeli kurki są dorodne, duże – pociąć je na kilka kawałków, jeśli średnie – na pół, jeśli małe – można zostawić w całości. 
- Krok drugi  - Z cebuli ściągnąć łupinkę i drobno pokroić. Na patelni roztopić masło – lepiej nie używać do smażenia kurek zwykłego oleju, gdyż nie osiągnie się wtedy tak dobrych efektów smakowych. Gdy masło będzie gorące i płynne, wrzucić cebulę i zeszklić ja. Wrzucić kurki i zamieszać, podsmażając całość przez 10 minut. 
- Krok trzeci  - Po pierwszym podsmażeniu dodać do kurek posiekany koperek, pieprz, sól oraz wlać śmietanę. Zamieszać wszystko dokładnie i trzymać na ogniu jeszcze przez 5 minut. W tym czasie sos śmietanowy lekko zgęstnieje, a kurki będą w nim dobrze zatopione. - Kurki w śmietanie nadają się do podawania od razu po przygotowaniu – ze świeżym pieczywem, klopsami lub bez żadnych dodatkowych produktów – smak zawsze jest tak samo doskonały. 


















