Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić placki ze szpinakiem?

Opiekun artykułu: nejmanka
Wymagany czas: 35 min.
Jak przyrządzić placki ze szpinakiem?

Jak przyrządzić placki ze szpinakiem?

Masz ochotę na nietypowe placki w nietypowym kolorze? Dobrze trafiłeś. W poniższym artykule proponujemy sprawdzony sposób na smaczne placki szpinakowe, które dają niezwykłe doznania smakowe, jak również wizualne. Dobrze jest skorzystać z sezonu na świeży szpinak i przyrządzić sobie to doskonałe danie. Oto podpowiedź, jak je wykonać.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Przed przystąpieniem do działania konieczne jest zebranie świeżych składników spożywczych, do których należą:

    * 250 g szpinaku,

    * 1 jajko,

    * 1 ząbek czosnku,

    * 1 łyżka mąki,

    * 2 łyżki płatków owsianych,

    * 2 łyżki oliwy z oliwek,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Szpinak opłukać pod zimną wodą. Czosnek obrać z łupinek i posiekać – nie przeciskać przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, po czym wrzucić na nią szpinak wraz z czosnkiem. Mieszając od czasu do czasu, smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie przełożyć szpinak na sitko i bardzo dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Poczekać, aż nieco przestygnie, i posiekać drobno.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do miski wbić jajko. Dodać płatki owsiane, mąkę, przyprawy. Bardzo dokładnie wymieszać całość, po czym dodać szpinak i ponownie mieszać. Masa szpinakowa powinna połączyć się z jajeczną, tworząc gęstą całość, dzięki której możliwe będzie smażenie placuszków.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Rozgrzać na patelni świeżą porcję oleju. Gdy będzie ciepły, łyżką nakładać na patelnie masę, tworząc zgrabne, cienkie placki. Przypiekać z obu stron, aż zarumienią się mocno. Przekładać z patelni na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie ewentualny nadmiar tłuszczu, a następnie podawać.Zielone placki ze szpinaku będą wspaniale smakowały z jogurtem naturalnym, śmietaną albo sosem czosnkowym, który podkreśli smak szpinaku. Z pewnością jest to danie warte spróbowania.

Popularne tagi
  • orzechy
  • przystawki na zimno
  • czas smażenia
  • kalafior z boczkiem
  • wielki post
  • przepis na kalafior zapiekany z boczkiem
  • wędlina
  • suszona bazylia
  • cukinia z pieczarkami
  • mąka pszenna
  • patelnia ceramiczna
  • danie obiadowe
  • imprezowe przekąski
  • włoski przysmak
  • przystawka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising