Jak przyrządzić placki ze szpinakiem?

Jak przyrządzić placki ze szpinakiem?
Masz ochotę na nietypowe placki w nietypowym kolorze? Dobrze trafiłeś. W poniższym artykule proponujemy sprawdzony sposób na smaczne placki szpinakowe, które dają niezwykłe doznania smakowe, jak również wizualne. Dobrze jest skorzystać z sezonu na świeży szpinak i przyrządzić sobie to doskonałe danie. Oto podpowiedź, jak je wykonać.
- Jakie składniki są potrzebne?  - Przed przystąpieniem do działania konieczne jest zebranie świeżych składników spożywczych, do których należą: - * 250 g szpinaku, - * 1 jajko, - * 1 ząbek czosnku, - * 1 łyżka mąki, - * 2 łyżki płatków owsianych, - * 2 łyżki oliwy z oliwek, - * pieprz, - * sól. 
- Krok pierwszy  - Szpinak opłukać pod zimną wodą. Czosnek obrać z łupinek i posiekać – nie przeciskać przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, po czym wrzucić na nią szpinak wraz z czosnkiem. Mieszając od czasu do czasu, smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie przełożyć szpinak na sitko i bardzo dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Poczekać, aż nieco przestygnie, i posiekać drobno. 
- Krok drugi  - Do miski wbić jajko. Dodać płatki owsiane, mąkę, przyprawy. Bardzo dokładnie wymieszać całość, po czym dodać szpinak i ponownie mieszać. Masa szpinakowa powinna połączyć się z jajeczną, tworząc gęstą całość, dzięki której możliwe będzie smażenie placuszków. 
- Krok trzeci  - Rozgrzać na patelni świeżą porcję oleju. Gdy będzie ciepły, łyżką nakładać na patelnie masę, tworząc zgrabne, cienkie placki. Przypiekać z obu stron, aż zarumienią się mocno. Przekładać z patelni na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie ewentualny nadmiar tłuszczu, a następnie podawać.Zielone placki ze szpinaku będą wspaniale smakowały z jogurtem naturalnym, śmietaną albo sosem czosnkowym, który podkreśli smak szpinaku. Z pewnością jest to danie warte spróbowania. 


















