Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić popcorn z miodem?

Opiekun artykułu: malgos
Wymagany czas: 20 min.
Jak przyrządzić popcorn z miodem?

Jak przyrządzić popcorn z miodem?

Popcorn nie musi być jadany jedynie z solą. Jest w takiej wersji smaczny, świetny do chrupania przy filmie, jednak to nie jedyna możliwość. Można go przyrządzić także na słodko, co nie jest złym rozwiązaniem. Popcorn z dodatkiem miodu jest nieco egzotyczny, zaskakujący, jednak ma tę zaletę, że rozpływa się w ustach.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Aby zrobić przekąskę do oglądania filmów, potrzebnych będzie kilka składników spożywczych, które to ułatwią. Są to:

    * 1 szklanka miodu,

    * 1/4 szklanki oleju,

    * 1/4 szklanki ziaren kukurydzy,

    * 1/4 kostki masła,

    * 3/4 łyżeczki soli,

    * 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego,

    * 1/3 łyżeczki granulowanej cebuli,

    * 1/2 łyżeczki prażonych ziaren kolendry,

    * 1/4 łyżeczki płatków chili.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Pracę nad popcornem trzeba zacząć od przygotowania aromatycznego miodu. Do rondelka przełożyć miód, czosnek, cebulę, kolendrę, chili i zacząć podgrzewać na niewielkim ogniu. Gdy miód będzie już mocno nagrzany, odstawić go z pieca, pozostawiając na 15 minut. W tym czasie zdoła przejść aromatem dodanych do niego przypraw.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do średniej wielkości garnka z wysokimi brzegami oraz pokrywką wlać olej w takiej ilości, żeby zakrył dobrze dno. Postawić garnek na piecu, na średnim ogniu. Na olej wysypać popcorn, po czym zakryć garnek pokrywką. Poczekać, aż wszystkie ziarna kukurydzy uprażą się na miękkie, białe, duże kulki.Popcorn należy trzymać na ogniu tylko do momentu, w którym przestanie strzelać; stanowi to znak, że jest gotowy.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gotowy popcorn odstawić na bok. W osobnym garnuszku roztopić masło, po roztopieniu dodać do niego pachnący miód. Połączyć oba składniki, lekko mieszając, a kiedy połączą się, polać masą – jeszcze gorąca – popcorn. Potrząsać miską z popcornem, żeby wszystkie ziarenka zostały obleczone miodową miksturą. Tak przygotowany popcorn można od razu zjeść, najlepiej podczas oglądania ulubionego filmu.

Popularne tagi
  • ciasto filo
  • cykoria
  • awokado
  • oryginalne danie
  • jarmuż
  • panierowanie sera
  • chrzan
  • papryka czerwona
  • chrupiąca przekąska
  • owoc
  • drugie śniadanie
  • roladki ogórkowe z fetą
  • przystawka z jajka
  • przepis na bakłażana z sosem pomidorowym
  • apetizer
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising