Jak przyrządzić quesadilla z kurczakiem?

Jak przyrządzić quesadilla z kurczakiem?
Quesadillas to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni meksykańskiej. Jest połączeniem kilku składników, które bez problemu kupisz w każdym sklepie spożywczym. Samo przygotowanie jest bardzo proste i mało czasochłonne. Dlatego doskonale sprawdzi się na nieoczekiwaną wizytę przyjaciół czy też na przyjęcie, kiedy nie chcesz spędzić większości czasu w kuchni. Quesadillas możesz zrobić z dowolnie wybranymi składnikami, wszystko zależy jedynie od Twoich upodobań smakowych. Najczęściej podawana jest z kurczakiem. Dlatego jeżeli szukasz prostego przepisu na pyszną quesadilla z kurczakiem, wypróbuj poniższą propozycję.
Quesadilla z kurczakiem – krok 1
Pierś z kurczaka umyj, oczyść z błon i pokrój w jednocentymetrową kostkę. Wrzuć do miseczki i dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku. Następnie usmaż na rozgrzanej patelni do zarumienienia. W czasie gdy kurczak będzie się smażył, na patelni przekrój cebulę na połowę i pokrój w pióra lub półplasterki, a ser zetrzyj na tarce o małych oczkach (im mniejsze oczka, tym ser szybciej się roztopi).
Quesadilla z kurczakiem – krok 2
Tortille posmaruj sosem barbecue, następnie jeden placek ułóż na dużej, rozgrzanej patelni sosem do góry i posyp połową startego sera. Na placek z sosem oraz serem nałóż usmażoną pierś z kurczaka, cebulę i kukurydzę. Na wierzch posyp resztą startego sera. Wszystko przykryj drugą tortillą, przyciśnij dłonią i całość przełóż na rozgrzaną patelnię.
Quesadilla z kurczakiem – krok 3
Smaż na jednej stronie do czasu, aż tortilla się zarumieni, a ser roztopi. Następnie przełóż tortillę na drugą stronę. Aby przełożyć ją na drugą stronę, najłatwiej przykryć tortillę dużym talerzem, energicznie obrócić patelnię o 180 stopni, podtrzymując talerz drugą ręką. Następnie zsuń tortillę z talerza na patelnię i ponownie przesmaż do roztopienia się sera i zarumienienia.Gotową quesadille pokrój na cztery lub sześć kawałków.Smacznego :)