Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić smaczne gnocchi?

Opiekun artykułu: rokisanka
Wymagany czas: 40 min.
Jak przyrządzić smaczne gnocchi?

Jak przyrządzić smaczne gnocchi?

Kuchnia włoska od lat świeci triumfy jako smaczna, prosta oraz różnorodna. Mówiąc o kuchni śródziemnomorskiej, często ma się na myśli ją, mimo ciekawych potraw greckich i hiszpańskich. Jednak kuchnia rodem z Włoch to też nie tylko spaghetti i pizza, to znacznie więcej dań, które mogą wszędzie znaleźć swoich wielbicieli. Oto przepis na smaczne gnocchi, które można z powodzeniem włączyć do znanych dań z polskiego jadłospisu.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Gnocchi to niewielkie kluseczki ziemniaczane, które podawane są z różnymi sosami. Wiele regionów Włoch ma swoje własne przepisy na gnocchi, jednak my podajemy ten najbardziej uniwersalny, do stworzenia którego potrzeba:

    * 1,2 kg ziemniaków,

    * 1 jajko,

    * 1 szklankę mąki pszennej.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Ziemniaki umyć pod bieżącą, zimną wodą, ale nie obierać ze skórki. Trzeba jedynie oczyścić ich skórkę – jeśli jest grubsza, można zrobić to szczotką. Wszystkie ziemniaki ułożyć w dużym garnku, a następnie zalać wodą, aby wszystkie się pod nią ukryły. Postawić na gazie i gotować w skórce aż do miękkości.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ugotowane ziemniaki odcedzić i pozostawić na chwilę do przestygnięcia, jednak nie całkowitego. Wciąż ciepłe warzywa obrać ze skórki – jest to dość proste, skórka sama odchodzi. Obrane ziemniaki zgnieść albo w prasce do ziemniaków, albo widelcem, jednak gniecenie widelcem może spowodować pozostanie niewielkich grudek w masie ziemniaczanej. Dodać do niej jajka oraz mąkę i nadal mieszać – ręcznie bądź łyżką.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Urwać kawałek ciasta i zacząć go rolować, aż do stworzenia długiego rulonu z ciasta. Najlepiej robić to na stolnicy posypanej mąką. Po doprowadzeniu ciasta do takiej postaci zacząć ciąć ciasto nożykiem albo urywać kawałeczki nie większe niż paznokieć. Takie kawałeczki przełożyć na widelec i rolować, delikatnie dociskając. W ten sposób uzyskuje się charakterystyczny dla gnocchi ślad.

  • Krok czwarty

    W wysokim rondlu zagotować wodę, soląc ją 1 łyżeczką wody. Wrzucać gotowe gnocchi i gotować przez 2 minuty. Wyciągać przy pomocy łyżki cedzakowej. Następnie podawać z dowolnym sosem lub ewentualnie w gęstej zupie. Spróbuj, a je pokochasz.

Popularne tagi
  • pieczony kalafior
  • bazylia
  • sezon na kalafiora
  • zioła prowansalskie
  • przepis na makaron alfred z papryką
  • nabiał
  • makaron z kurczakiem i parmezanem
  • spaghetti carbonara
  • boczek wędzony
  • polska kuchnia
  • kokos
  • oryginalne danie
  • słonecznik
  • przyprawy
  • gnocchi
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising